Контраразузнавателната служба на Норвегия обвини руска хакерска група, свързана с военното разузнаване (ГРУ) на Москва, за кибератака срещу норвежкия парламент по-рано тази година, съобщава "Франс прес".

Норвежката контраразузнавателна служба (PST) уточни, че вероятните извършители са хакерите Fancy Bear - група, редовно обвинявана в атаки, включително по време на изборите в САЩ, но няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинения.

"Обширна" кибератака на 24 август е получила достъп до имейлите на някои депутати и служители в парламента, обявиха тогава властите, без да спекулират за самоличността на хакерите.

Русия отрече, че е хакнала парламента на Норвегия

Русия отрече, че е хакнала парламента на Норвегия

Атаката бе извършена през август и Осло обвино Москва

По-късно норвежкият външен министър Ине Ериксен Сорейде обвини Русия, че стои зад атаката, а разследващите от PST сега подсилват твърденията ѝ.

"Разследването показва, че мрежовата операция, на която беше подложен Стортинг (норвежкият парламент), е част от по-широка национална и международна кампания, която продължава поне от 2019 г.", се казва в изявление на PST.

"Анализите показват, че е вероятно операцията е била ръководена от киберактьор... известен като APT28 или Fancy Bear. Този актьор има връзки с ГРУ, руската служба за военно разузнаване", допълват от норвежкото контразузнаване.

Използвайки метод, известен като "атака с груба сила", при който се подават множество пароли и потребителски имена с надеждата в крайна сметка да получат правилната комбинация, хакерите са успели да изтеглят "чувствителна" информация, уточнява PST.

Норвегия: Парламентът пострада от кибератака

Норвегия: Парламентът пострада от кибератака

Има хакнати имейлите на няколко членове, както и на служители

"Разследването обаче не даде достатъчно елементи за повдигане на обвинения", посочват от службата.

Посолството на Русия в Норвегия все още не е коментирало констатациите на PST, но през октомври то определи обвинението на Ериксен Сорейде като "неприемливо".

"Смятаме това за сериозна и умишлена провокация, разрушителна за двустранните отношения", заяви тогава руското посолство на страницата си във "Фейсбук".

Въпреки че отношенията между Норвегия и Русия, които имат обща граница в Далечния север, като цяло са добри, няколко случая на шпионаж и от двете страни влошиха отношенията през последните години.

Норвежкото разузнаване редовно изтъква Русия като една от основните заплахи за страната по отношение на шпионажа заедно с Иран и Китай.

Норвегия изгони руски дипломат за шпионския скандал

Норвегия изгони руски дипломат за шпионския скандал

Руският дипломат има 72 часа да напусне страната