НАТО е "изключително загрижена от нарастващото присъствие на Русия" в Балтийския, Черноморския и Северноафриканския региони, коментира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция с президента на Ислямска република Мавритания Мохамед Оулд Газвани, цитиран от ТАСС. 

"Реалността е, че наблюдаваме увеличаване на военното присъствие на Русия в Балтийско море, Черноморския регион и Северна Африка. Това е изключително тревожно", каза той, отговаряйки на въпрос, дали НАТО е загрижена от присъствието на Русия в Либия.

Според Столтенберг НАТО "следи отблизо засилването на присъствието на Руската федерация". "Това е причината да инвестираме повече в новите си способности, адаптирайки НАТО към по-агресивна Русия, която увеличава присъствието си в Северна Африка и Либия", добави той, обвинявайки Москва, че "финансира наемници" в Либия.

В началото на седмицата Столтенберг коментира, че иска глобален подход от НАТО и не определя Китай за противник. В началото на декември НАТО обвини Русия в трупането на мощ и войски в Черно море и Крим.

Столтенберг: Русия не е непосредствена военна опасност за НАТО

Столтенберг: Русия не е непосредствена военна опасност за НАТО

Не виждам непосредствена заплаха от Русия под формата на военно нападение