COVID-19 показа, че нашият свят е по-непредсказуем от всякога. Единственото, в което можем да сме сигурни, е самата несигурност - и трябва да се научим да се справяме с нея, коментира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред "Дефенс нюз". 

За НАТО това означава, че трябва да останем готови да се справим с всяко предизвикателство по всяко време, за да опазим хората си в безопасност - включително по време на пандемии. Нашите военни от целия алианс играят жизненоважна роля в борбата с вируса и спасяването на животи.

С навлизането в новата година и започналата ваксинация от съюзниците срещу COVID-19, можем да започнем постепенно да се възстановяваме от здравната криза. НАТО гарантира, че това няма да се превърне в криза в сигурността. Но трябва да продължим да се адаптираме към бързо променящата се среда за сигурност.

Инициативата НАТО 2030 е свързана с подготовката за неочакваното, запазвайки НАТО като силен военен съюз, да го направи политически по-силен и да гарантира, че приема по-глобален подход.

За да запазят военната силна сила на НАТО, нашите държави трябва да продължат да инвестират в отбрана, така че да разполагаме с най-добрите военни с правилните способности. За да запазят технологичното си предимство, съюзниците трябва да инвестират още повече в авангардни възможности като изкуствен интелект и квантови компютри.

Една от причините да се нуждаем от силна армия е нашата борба срещу международния тероризъм, включително в Ирак и Афганистан. В момента повече от половината от нашите войски в Афганистан са от европейски съюзници и други партньори. И макар че никой не иска да остане в Афганистан по-дълго от необходимото, в началото на следващата година ще се изправим пред трудна дилема: или да останем и да платим цената на продължаващата военна ангажираност, или да напуснем и да рискуваме Афганистан да стане отново безопасно убежище за международните терористи, които може да атакуват нашите държави. Каквото и да решим, важно е да го правим подредено и координирано.

НАТО посочва Русия и Китай като основна заплаха следващите 10 г.

НАТО посочва Русия и Китай като основна заплаха следващите 10 г.

Докладът "НАТО 2030", подготвен от така наречената група на "мъдреците",

Също така трябва да използваме НАТО още повече като платформа за политически консултации, защото това е единственото място, където Северна Америка и Европа се срещат всеки ден, за да обсъждат, решават и действат по отношение на нашата споделена сигурност. Когато имаме различия, трябва да ги сведем до масата на НАТО и да ги обсъдим открито, за да можем да разработим общи подходи.

Неотдавнашен пример е военният механизъм за преодоляване на конфликти, разработен в НАТО, за да се избегнат инциденти в Източното Средиземноморие между Гърция и Турция. Ангажиран съм да доразвия този механизъм не само защото той може да спаси човешки животи, но и защото може да помогне да се проправи път за политически разговори по основните въпроси

И докато НАТО ще остане регионален алианс, ние трябва да възприемем по-глобален подход за справяне с глобални предизвикателства като възхода на Китай. Китай не е нашият противник. Издигането му на световната сцена носи възможности, но също така създава предизвикателства. Китай има втория по големина бюджет за отбрана в света и продължава да модернизира своите военни с бързи темпове. В същото време подкопава правата на човека и тормози други държави.

Ние работим по-тясно с партньори, особено в Азиатско-Тихоокеанския регион, тъй като като общност на демократични единомишленици имаме общ интерес да защитаваме нашите общи ценности, да укрепваме устойчивостта на нашите общества, икономики и институции и да спазваме правилата -основана поръчка.

Ние също така укрепваме устойчивостта на нашата критична инфраструктура - електрически мрежи, пристанища, летища, пътища, железопътни линии и телекомуникационни системи, включително 5G. И НАТО ще продължи да засилва нашите изисквания за устойчивост, насърчавайки съюзниците да извършват задълбочени оценки на риска и уязвимостта, включително за контролиране на чуждестранна собственост или преки инвестиции.

Това са всички важни съображения, докато се подготвяме за срещата на върха на НАТО през 2021 г. в Брюксел, където ще представя препоръките си на стратегическо ниво за това как да поддържаме алианса в бъдеще. Едно е сигурно: Можем да бъдем силни само ако Северна Америка и Европа са обединени. Така че с нетърпение очаквам да работим в тясно сътрудничество с новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън и неговата администрация за по-нататъшно укрепване на нашия трансатлантически съюз и за опазване на народите ни в този непредсказуем свят.

Сенатор републиканец в САЩ: Китай се готви за "Трета световна война"

Сенатор републиканец в САЩ: Китай се готви за "Трета световна война"

"Имаме нова заплаха, която се надига в Тихия океан", коментира и демократ, член на комитета на въоръжените сили на Сената