НАТО трябва да помисли повече как да действа с Китай и военния възход на азиатския гигант, въпреки че Русия остава основният съперник през следващото десетилетие. Това се казва в доклад за реформирането на Северноатлантическия съюз, предаде "Ройтерс".

НАТО има готовност да продължи борбата с тероризма

НАТО има готовност да продължи борбата с тероризма

Столтенберг: Тероризмът засяга всички

Докладът "НАТО 2030", подготвен от така наречената група на "мъдреците", съдържа 138 предложения, е публикуван на фона на засилващото се съмнение около мисията на НАТО, след като миналата година френският президент Еманюел Макрон обяви, че е в "мозъчна смърт".

"Китай повече не е добрият търговски партньор, за който Западът се надяваше. Китай е изгряващата сила на нашето столетие и НАТО трябва да се адаптира", обяви дипломат от Алианса, който е разгледал доклада и посочи китайските действия в Арктика и Африка, и инвестициите в европейска инфраструктура.

Болтън: Ако Тръмп бъде преизбран, САЩ може да напуснат НАТО

Болтън: Ако Тръмп бъде преизбран, САЩ може да напуснат НАТО

Това би било фактически разпад на Алианса...

Част от отговора на НАТО трябва да бъде поддържане на технологично превъзходство в надпреварата с Китай, защита на компютърните мрежи и инфраструктура, поясни дипломатът, цитирайки доклада, въпреки че не всички препоръки ще бъдат приети.

30-членният военен съюз също може да изгради по-тесни партньорства с държави като Австралия и да се фокусира повече върху възпиране в космоса, където Китай развива свои активи.

НАТО трябва да помисли върху включване на Китай в официалния стратегически документ на Алианса - Стратегическа концепция, съобщиха дипломати, макар че няма да обявят азиатската страна за враг.

Като други препоръки се посочват външните министри на страните членки на НАТО да се срещат по-редовно и призив за засилване ролята на генералния секретар като международен медиатор.

Докладът ще бъде обсъден от външните министри на страните членки на НАТО във вторник преди да бъде представен на държавните ръководители през 2021 г.

Междувременно НАТО покани на среща новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън в началото на следващата година.