Ако Доналд Тръмп бъде преизбран на президентския пост, САЩ може да напуснат НАТО, заяви бившият президентски съветник по националната сигурност Джон Болтън в интервю за руския телевизионен канал "Дождь".

По думите му, със спечелването на втори мандат ще отпаднат повечето от политическите ограничения, с които на Тръмп сега се налага да се съобразява.

Болтън: Тръмп смятал Украйна за част от Русия

Болтън: Тръмп смятал Украйна за част от Русия

Президентът на САЩ не разбирал и защо е разделен Корейският полуостров

"Мисля, че при втори мандат много това е възможно. Смятам, че това би било голяма грешка за САЩ. Но много от решенията на Тръмп по въпросите на вътрешната сигурност не се основават на критериите на конкретни политики, от които той да избира. Те се основават на личните му съображения за това до какви резултати ще доведе дадена решение за вътрешната политика."- коментира Болтън.

Той допълва, че НАТО не може да съществува без САЩ.

"Смятам, че това ще бъде грешка, много голяма грешка за Запада като цяло. Така че, фактическият разпад на НАТО, за който сега можем да говорим само хипотетично - но ако той се случи, това ще доведе до много по-хаотичен свят от днешния." - казва още бившият съветник на Тръмп.

Болтън: Тръмп може да извади САЩ от НАТО преди изборите

Болтън: Тръмп може да извади САЩ от НАТО преди изборите

Тръмп може да приеме решение за изтегляне на всички сили на САЩ от Афганистан