Конгресът на САЩ одобри нов законопроект за разходи за отбрана в размер на 740,5 млрд. долара, отменящ ветото на президента Тръмп, а сенатор предупреди за "Третата световна война" с Пекин.

Сенатът в петък гласува с 81 на 14 гласа, достатъчно, за да отмени президентското вето, наложено от Тръмп. След като законът има вето от президента, той изисква отмяна на мнозинство от две трети в Конгреса.

Това е постигнато чрез междупартиен алианс от демократи и републикански депутати.

Законопроектът включва петгодишна инициатива за тихоокеанско възпиране от 18,5 млрд. долара за засилване на американското военно присъствие в Тихия океан.

Напрежението между САЩ и Китай нараства в този регион, като САЩ отказват да приемат претенцията на Пекин за суверенитет над Южнокитайско море.

US Сенатът гласува военния бюджет

US Сенатът гласува военния бюджет

Очаква се ветото на Тръмп да бъде преодоляно

Новото законодателство, което достигна 4500 страници е изготвено от комитета на въоръжените сили на Сената. Неговият председател, сенаторът републиканец Джеймс Инхоф, заяви, че Пекин се подготвя за "Третата световна война" в Южнокитайско море.

Той добави: "Ние сме в най-опасната ситуация."

Джак Рийд, демократ, който е в комитета за въоръжени сили на Сената, повтори това мнение.

Той коментира: "За първи път наистина се отдръпнахме и казахме: Имаме нова заплаха, която се надига в Тихия океан. Трябва да имаме цялостен поглед."

Законът за отбраната е първият път, когато президентско вето е отменено по време на управлението на Тръмп. Тръмп възрази срещу законодателството, тъй като то ограничава възможностите му да изтегли американски войски от Афганистан и Европа и не премахва защитата на големите технологични компании.

Законът позволява и преименува американски военни бази, които в момента носят имената на лидери на Конфедерацията от гражданската война.

Япония призовава Байдън да бъде силен в подкрепа на Тайван срещу агресивен Китай

Япония призовава Байдън да бъде силен в подкрепа на Тайван срещу агресивен Китай

Тайван е "червена линия"