Висш служител на японската отбрана в петък призова новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън да бъде "силен" в подкрепа на Тайван в лицето на агресивен Китай, наричайки безопасността на острова "червена линия", съобщава "Ройтерс".

"Загрижени сме, че Китай ще разшири агресивната си позиция и в области, различни от Хонконг. Мисля, че една от следващите цели или това, от което всички се притесняват, е Тайван", заяви зам.-министърът на отбраната Ясухиде Накаяма.

В интервю Накаяма призова Байдън да заеме подобна позиция по отношение на Тайван като президента Доналд Тръмп, който значително увеличи военните продажби за претендирания от Китай остров и увеличи ангажираността.

Ангажиментът на Япония с Тайван също процъфтява през последните години в голяма степен на неправителствена основа. Токио поддържа политика на "един Китай", като деликатно балансира отношенията си със съседния гигант Китай и дългогодишния си военен съюзник във Вашингтон.

Япония споделя стратегически интереси с Тайван, който се намира на морски пътища, през които протичат голяма част от енергийните доставки и търговия на Япония.

"Досега все още не съм видял ясна политика или съобщение за Тайван от Джо Байдън. Бих искал да го чуя бързо, тогава можем да подготвим и отговора си за Тайван", каза Накаяма.

По време на президентската кампания Байдън призова за укрепване на връзките с Тайван и други "демократични съмишленици".

Преди десетилетия като сенатор Байдън постави под въпрос дали САЩ имат "задължение" да защитават Тайван. Но мнозина в неговите външнополитически кръгове признават, че императивите на САЩ са се променили с възхода на авторитарен Китай.

Пекин е разгневен от засилената подкрепа на САЩ за Тайван, включително продажби на оръжия и посещения в Тайпе от висши американски служители, което допълнително обтяга и без това влошените китайско-американски отношения. Китай смята демократично управлявания Тайван за една от своите провинции и никога не се е отказвал от използването на сила, за да го постави под контрола на Пекин.

Разрушител на САЩ провокира Китай край островите Спратли

Разрушител на САЩ провокира Китай край островите Спратли

Отстоял корабоплавателните права и свободи

"Тайван е вътрешното дело на Китай", заяви говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин в петък. "Ние твърдо се противопоставяме на намесата във вътрешните работи на Китай от която и да е държава или по какъвто и да е начин."

В Тайпей говорителят на външното министерство Джоан Оу отбеляза силна двустранна подкрепа на САЩ за Тайван, основана на "споделения език" на свободата и демокрацията.

"Тайван очаква с нетърпение да работи в тясно сътрудничество с екипа на Байдън, за да продължи да подобрява непрекъснато отношенията Тайван-САЩ на базата на съществуващото стабилно приятелство", каза тя.

"В Азия има червена линия - Китай и Тайван", каза Накаяма, позовавайки се на червената линия, която бившият президент Барак Обама декларира за използването на химическо оръжие в Сирия, след което Дамаск пресича линията. Байдън бе вицепрезидент на Обама.

"Как ще реагира Джо Байдън в Белия дом, ако Китай премине тази червена линия", пита Накаяма, който присъства на церемония за покойния бивш президент на Тайван Ли Тън Хуей през август. "САЩ са лидерът на демократичните страни. Имам силната нужда да кажа: Америка, бъди силна!"

Китайските бойни самолети през последните месеци проведоха редица полети, включително пресичане на чувствителната линия между Китай и Тайван, засилвайки тактиката на натиск, за да подкопаят волята на Тайван за съпротива, казват настоящи и бивши висши тайвански и американски военни офицери.

Тайван разгърна военноморските си сили и военновъздушните си сили в неделя, докато китайска група със самолетоносач плава през чувствителния Тайвански проток, ден след като американски военен кораб премина по същия воден път.

Бомбардировачите на Русия и Китай стреснаха Япония и Република Корея

Бомбардировачите на Русия и Китай стреснаха Япония и Република Корея

Военновъздушните сили за самоотбрана на Япония изпратиха изтребители