Япония и Южна Корея вдигнаха изтребители за следене на руски и китайски бомбардировачи, които проведоха съвместна патрулна мисия над западната част на Тихия океан, за да покажат сближаване на военното сътрудничество между Москва и Пекин, информират АП и "Гардиън".

Вчера Министерството на отбраната на Русия съобщи, че два стратегически бомбардировача Ту-95 и четири китайски бомбардировача H-6K са прелетели над Японско море и Източнокитайско море.

Военновъздушните сили за самоотбрана на Япония изпратиха изтребители за проследяване движението на бомбардировачите, които прелетяха над спорните острови Такешима/Докдо в Японско море, съобщава Киодо, позовавайки се на военното министерство.

Островите са под контрола на Южна Корея, но Япония има претенции към тях.

Руските и китайски бомбардировачи също са прелетели над Пролива Цушима, Източния пролив, който разделя Япония и южната част на Корейския полуостров, както и над район в близост до остров Окинава, където са разположени десетки хиляди американски войници.

Южна Корея също вдигна изтребители в случай на "инцидентна ситуация", тъй като руските и китайски самолети са преминали през идентификационната зона, която е част от охраната на въздушното пространство, съобщава "Йонхап".

Южнокорейските военни и външното министерство са се свързали с руските и китайските си колеги, за да изразят безпокойството си.

Руското военно министерство поясни вчера, че съвместната мисия е имала за цел да "развие и задълбочи всеобхватното партньорство между Русия и Китай, допълнително да увеличи нивото на сътрудничество между армиите на двете държави, да разшири способностите им за съвместни действия и за укрепване на стратегическата стабилност".

Министерството увери, че патрулът не е бил насочен към трети страни.

Мисията е вторият такъв патрул над същия регион от юли 2019 г.

През октомври руският президент Владимир Путин заяви, че идеята за бъдещ военен съюз между Русия и Китай не може да се изключи - сигнал за задълбочаване на военното сътрудничество между двете държави на фона на засилващото се напрежение със САЩ.

До този момент Русия и Китай хвалеха стратегическото си партньорство, но отказваха да говорят за възможно формиране на военен съюз.

Путин също подчерта през октомври, че Русия споделя секретни военни технологии с Китай за засилване на отбранителните възможности.