Американски военен кораб е плавал във водите край спорните острови Спратли в Южнокитайско море, като това е поредното предизвикателство към големите териториални претенции на Китай в региона, отбелязва "Франс прес".

Разрушителят с управляеми ракети "Джон Маккейн" "отстоя корабоплавателните права и свободи в островите Спратли", подчертаха в изявление от Седмия флот на САЩ.

Китай изпрати новия си самолетоносач и бойни кораби в Южнокитайско море

Китай изпрати новия си самолетоносач и бойни кораби в Южнокитайско море

Тайван мобилизира силите си, докато ударната група преминаваше през протока

"Тази операция за свободата на корабоплаването... поддържа правата, свободите и законното използване на морето, признати в международното право, като оспорва ограниченията върху невинното преминаване, наложени от Китай, Виетнам и Тайван", добавиха от Седмия флот.

Китай има териториални претенции към почти цялото Южнокитайско море, включително островите Спратли, въпреки че Тайван, Филипините, Бруней, Малайзия и Виетнам имат претенции за части от него.

Смята се, че регионът има големи залежи на петрол и газ.

Китай: САЩ са най-голямата заплаха за мира в Южнокитайско море

Китай: САЩ са най-голямата заплаха за мира в Южнокитайско море

Съперничеството между двете световни сили се очаква да доминира на конференцията

Допълнително разгневявайки тези страни и САЩ, Пекин агресивно превръща рифове в изкуствени острови, способни да приемат военни самолети.

Действията на САЩ са в контекста на нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин във връзка с пандемията от коронавирус, в която САЩ обвини Китай, че е скрил и омаловажил първоначалното огнище, открито в китайския град Ухан в края на миналата година.

Отношенията между двете страни са обтегнати на много нива, откакто Доналд Тръмп встъпи в длъжност през 2017 г. Търговска война, започната от Тръмп, вбеси Пекин, както и разрешението му за продажба на оръжие за 1,3 млрд. долара на Тайван, който Китай разглежда за своя сепаратистка провинция.

Япония и САЩ заедно ще спрат промяна на статуквото в Южнокитайско и Източнокитайско морета

Япония и САЩ заедно ще спрат промяна на статуквото в Южнокитайско и Източнокитайско морета

Еспър потвърждава, че американско-японският договор за сигурност обхваща източнокитайските морски острови