Китай изпрати авионосно съединение, водено от най-новия самолетоносач на страната Shandong, в Южнокитайско море през Тайванския проток за рутинни учения, обявиха Военноморските сили на азиатската държава, предаде "Ройтерс".

Тайван мобилизира силите си, докато ударната група преминаваше през протока.

Китай: САЩ са най-голямата заплаха за мира в Южнокитайско море

Китай: САЩ са най-голямата заплаха за мира в Южнокитайско море

Съперничеството между двете световни сили се очаква да доминира на конференцията

Докато китайски самолетоносач не за първи път преминава в близост до Тайван, този път това се случва на фона на покачващото се напрежение между Тайпе и Пекин.

Водената от Shandong група премина през Тайванския проток, след като ден по-рано оттам мина американски боен кораб. Китайските военни съобщиха, че са следвали кораба.

ВМС на Китай поясниха, че самолетоносачът и придружаващите го кораби "гладко" са преминали през тесния проток в неделя и са се насочили към Южнокитайско море за учения.

Япония и САЩ заедно ще спрат промяна на статуквото в Южнокитайско и Източнокитайско морета

Япония и САЩ заедно ще спрат промяна на статуквото в Южнокитайско и Източнокитайско морета

Еспър потвърждава, че американско-японският договор за сигурност обхваща източнокитайските морски острови

Игрите са част от годишните планове. В бъдеще ние ще продължим да организираме подобни операции, основани на нуждите за обучение, се подчертава в съобщението.

Министерството на отбраната на Тайван обяви, че самолетоносачът е бил придружаван от четири бойни кораба. Те са отплавали от китайското пристанище Далян в четвъртък. От Тайпе добавиха, че са изпратили шест бойни кораба и 8 самолета да "пазят" и следят движението на китайските кораби.

Shandong е вторият самолетоносач на Китай. Той влезе на въоръжение преди почти една година. Оттогава успешно проведе приземяване и излитане на бойни самолети, а също така използва оръжията си, съобщиха от китайските ВМС.