Японският министър на отбраната Таро Коно заяви в събота, че се е съгласил с американския си колега Марк Еспър, че и двете страни се противопоставят на всеки едностранен опит за промяна на статуквото в ключовите водни пътища на Южнокитайско море и Източнокитайско море, съобщава "Ройтерс".

"Съгласихме се, че международната общност ще отговори твърдо на всяка едностранна промяна на статуквото", каза Коно. Той говори онлайн от Гуам пред репортери в японската столица след срещата си с Еспър.

Еспър: САЩ готви сили срещу Китай и Русия във всяка точка на света
Обновена

Еспър: САЩ готви сили срещу Китай и Русия във всяка точка на света

Много страни "искат да са в екипа на САЩ, защото уважава народите и техния суверенитет"

Еспър е потвърдил, че американско-японският договор за сигурност обхваща източнокитайските морски острови, известни като островите Сенкаку в Япония и островите Диаою в Китай.

Обръщайки се към вътрешната политика на Япония, Коно заяви, че ще обмисли добре да участва в избори на управляваща партия, за наследник на премиера Шиндзо Абе, който внезапно обяви оставката си по здравословни причини в петък.

САЩ отдавна се противопоставят на експанзивните териториални претенции на Китай в Южнокитайско море и изпращат редовно военни кораби през стратегическия воден път.

Китай претендира за 90% от потенциално богатите на енергийни ресурси води, но Бруней, Малайзия, Филипините, Тайван и Виетнам също претендират за части от тях.

Нито една страна не е твърде малка или твърде далече от Вашингтон

Нито една страна не е твърде малка или твърде далече от Вашингтон

И никой американски министър на отбраната никога не е посещавал малкия тихоокеански архипелаг Палау, досега