Японският премиер Шиндзо Абе подаде оставка поради влошаване на здравето си. Това съобщи в петък японската обществена телевизия.

След оставка, управляващата Либерално-демократична партия в страната ще трябва да одобри кандидатурата на новия премиер в парламента. В момента ЛДП и имат съюзници имат мнозинство и в двете камари на националния парламент, което ще позволи да се одобри нов ръководител на правителството без пречки от опозицията, пише ТАСС.

През последните две седмици японският премиер е посещавал болницата два пъти за тестове, подхранвайки слухове за влошаващото му се здраве. В началото на август японският седмичник Flash съобщава, че Абе се е разболял на 6 юли.

В същото време Абе коментира тогава, че се чувства добре и че се подлага на прегледи единствено, за да гарантира, че е в положително здравословно състояние. През 2007 г. шефът на кабинета на министрите на Япония имаше чревни проблеми, поради болест той подаде оставка, а първият му мандат като министър-председател продължи само година. Тогава беше съобщено, че е имал улцерозен колит.

Този месец Абе постави рекорда за най-дълъг мандат като ръководител на правителството в японската история. Общо той ръководи кабинета в продължение на 2799 дни непрекъснато от началото на втория му мандат като министър-председател през декември 2012 г. През ноември 2019 г. Абе зае първо място по време на мандата си като японски премиер в цялата история на страната.

Премиерът на Япония е в болница

Премиерът на Япония е в болница

Шиндзо Абе ще се подложи на профилактичен преглед