САЩ възнамеряват да разпределят сили в индо-тихоокеанския регион по такъв начин, че да могат да се противопоставят на Китай и Русия навсякъде по света. Това изявление направи министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър в Азиатско-Тихоокеанския център за изследвания на сигурността в Хавай, цитиран от ТАСС.

САЩ са отговорни да са водещи в Тихия океан и "няма да отстъпят и сантиметър" на други страни, които смятат, че политическата им система е по-добра, допълва той, цитиран от "Ройтерс".

Еспър посочи, че тази седмица е обсъдил с ръководителя на американското Индо-Тихоокеанско командване адмирал Филип Дейвидсън развитието на ситуацията в региона и разпределението на силите в него.

"Индо-Тихоокеанското командване е в епицентъра на съперничеството между великите сили. Това е световно съперничество", подчертава ръководителят на Пентагона.

"Китай и Русия присъстват във всяка точка на света. Трябва да сме готови да се справим с тях както в централното командване, така и в Арктика, Индо-Тихия океан или Европа." "Трябва да направим всичко възможно, за да постигнем това", коментира той.

САЩ ще "инвестират в развитието на нови поколения технологии", за да поддържат и развиват своите възможности в Индо-Тихоокеанския регион в бъдеще.

"Нашите партньори имат асиметрично предимство, което нито Китай, нито Русия могат да имитират дори близо. Защо? Защото повечето държави осъзнават, че САЩ отстояват демократичните ценности, правата на човека, свободния и отворен индо-тихоокеански регион, уважение към народите и техния суверенитет", допълва Еспър.

САЩ отговаря решително във всяко отношение, ако не успее с ядрено сдържане

САЩ отговаря решително във всяко отношение, ако не успее с ядрено сдържане

Адмирал Ричард: Тук сме, за да предотвратим войната на великите сили

Според него не всички страни от Азиатско-Тихоокеанския регион се осмеляват открито да заявят своята загриженост относно действията на Китай. "Колкото по-малка е страната, толкова по-силна е хватката на Пекин".

"Страните в региона признават важната роля, която САЩ имат в нарастващата и променяща се конкуренция на великите сили. Те искат да бъдат част от екип формиран от САЩ", заяви министърът на отбраната на САЩ.

Китай не изпълни обещанията си да спазва международното право, правилата и нормите, Пекин иска да проектира силата си в световен мащаб, добави той.

"За да напредне в програмата на комунистическата партия, Народоосвободителната армия продължава да следва агресивен план за модернизация, за да постигне военни сили от световна класа до средата на века", каза Еспър.

"Това несъмнено ще включва провокативно поведение на китайската армия в Южното и Източнокитайско море и където и да е другаде, китайското правителство счита за критично за своите интереси."

Въпреки че САЩ имат за цел да възпират Китай, САЩ също така искат "да продължим да работим с КНР, за да ги върнем по траектория, която е в по-голяма степен съобразена с международните правила", обясни Еспър.

"Съединените щати са отговорни да ръководят. Ние сме тихоокеанска страна, индо-тихоокеанска страна от доста дълго време. Ние няма да отстъпим този регион, нито инч от земята, ако щете, на друга държава, която и да е друга държава, която счита своята форма на управление, възгледи за правата на човека, техните възгледи за суверенитета, техните виждания за свободата на преса, свобода на религията, всички онези неща по някакъв начин за по-добри от това, което мнозина от нас споделят."

Китайските военни няма да "танцуват по свирката на САЩ", нито ще позволяват на Съединените щати да "създават проблеми", заяви говорителят на министерството на отбраната на Китай Ву Киан.

На фона на нарастващото напрежение между двете военни сили, той каза, че Китай се надява САЩ да предприемат практически мерки за създаване на "положителна атмосфера".

Китай предупреди САЩ с изстрелване на балистични ракети до 4000 км

Китай предупреди САЩ с изстрелване на балистични ракети до 4000 км

"Това е отговорът на все по-честата поява на американски военни самолети и кораби"