Китай в сряда изстреля две балистични ракети със среден обсег в Южнокитайско море "като предупреждение за САЩ", South China Morning Post, позовавайки се на източник, близък до Народноосвободителната армия на Китай, цитирани от ТАСС.

Става въпрос за ракети Dongfeng-26B и Dongfeng-21D, които могат да удрят както сухопътни, така и морски цели, като самолетоносачи.

Първата ракета се предполага, че е изстреляна от северозападната провинция Цингхай, втората от крайбрежната източна провинция Жеджиан.

И двете са се приземили в определената зона между остров Хайнан и островите Парасел, временно затворена за навигация поради ученията.

Както подчертава източникът, тези изстрелвания имаха за цел възпиращ ефект върху появата на чужди сили в региона.

"Това е отговорът на КНР на потенциалните рискове, породени от все по-честата поява на американски военни самолети и кораби в Южнокитайско море. Китай не иска съседните страни да разбират погрешно целите на Пекин", каза източникът.

Тестовете са проведени ден, след като китайското външно министерство заяви, че американски разузнавателен самолет U-2 е нахлул в китайското въздушно пространство в зона на военни маневри със стрелба в залива Бохай.

В Китай: Военните провокации на САЩ могат да им докарат човешки жертви

В Китай: Военните провокации на САЩ могат да им докарат човешки жертви

САЩ трябва психически да се подготвят - ще потъват кораби, ще изчезват самолети и ще погребват войници в чужда земя