Все по-честите "военни провокации" на САЩ на територията на Китай и в района на принадлежащите морски зони, могат да доведат до човешки жертви и загуби на военни активи за американската страна, коментира китайски военен експерт в интервю за китайския "Глобал таймс".

"Съединените щати трябва психически да се подготвят за факта, че корабите им ще потънат, самолетите им ще изчезват, а войниците им ще бъдат погребани в чужда земя".

"По този начин, появявайки се в зоната на учения на Народна освободителна армия на Китай, американският разузнавателен самолет U-2 става жива мишена. Ако той беше свален, въоръжените сили на САЩ нямаше да могат да предявят претенции пред КНР."

Шпионски самолет на САЩ навлязъл в зона без полети при военни учения на Китай

Шпионски самолет на САЩ навлязъл в зона без полети при военни учения на Китай

Това било "гола провокация"

Според експерта по време на военни маневри в повечето страни е обичайно да се налага забрана за полети в съседното въздушно пространство.

"Американският разузнавателен самолет умишлено пренебрегва това. По този начин животът на пилота е в опасност", добави той.

"САЩ създават напрегната ситуация в Южнокитайско, Източнокитайско и Жълто морета, както и в Тайванския пролив, изпращане на кораби и бойни самолети там. В резултат на това опасността от случайни конфликти нараства."

Бомбардировачи на САЩ плашат Китай и КНДР до Корейския полуостров

Бомбардировачи на САЩ плашат Китай и КНДР до Корейския полуостров

4 стратегически бомбардировача B-1B и два B-2 демонстрират способност навсякъде на планетата

Както поясни авторитетният китайски експерт в областта на стратегическите оръжия Сонг Жонгпин, Пентагонът пое отговорността за рисковете, като изпрати боен самолет в зоната на военните учения в Северен Китай във вторник.

"САЩ трябва да разберат, че военните от китайската армия проявиха голяма сдържаност, за да не свалят американския разузнавателен самолет".

Според "Глобал таймс", по време на Студената война, от 1962 до 1967 г., китайската армия сваля пет американски самолета U-2, които незаконно пресичат китайското въздушно пространство.

Във връзка с последния инцидент, Пекин обвини САЩ в нарушаване на двустранните споразумения относно сигурността на въздушното пространство.

Китай обеща да противодейства, когато САЩ разгърнат ракети със среден обсег в Азия

Китай обеща да противодейства, когато САЩ разгърнат ракети със среден обсег в Азия

Предупреждава САЩ да спре да притиска съседни страни и да провокира