Китайските военни обявиха, че американски шпионски самолет, който е навлязъл в зоната без полети на Северния военен окръг на Китай, е "гола провокация".

Според говорителя на министерството Китай е подал "твърд официален протест" пред САЩ, след като американски разузнавателен самолет U-2 е летял в зона без полети по време на китайски военни учения.

"Днес американски разузнавателен самолет U-2 навлезе в зоната без полети на северното военно командване на Китайската народноосвободителна армия, където се използваха живи боеприпаси", се казва в съобщението, цитирано от "Спутник".

Министерството посочи, че действията на САЩ са създали сериозна пречка за редовните военни учения на Китай и са нарушили протоколите за въздушна и военноморска сигурност между двете страни.

Китайското военно министерство отбеляза, че действията на САЩ могат лесно да доведат до недоразумения и дори до инцидент в морето или във въздуха.

"Това е чиста провокация. Китайската страна протестира и вече отправи официален протест до американската страна. Китайската страна изисква САЩ незабавно да спрат тези провокативни действия и да предприемат практически стъпки за защита на мира и стабилността в региона", настояха от китайското военно ведомство.

По-рано този месец Китай проведе две учения в провинция Хайнан. Ученията се проведоха на фона на безпрецедентно военно присъствие на САЩ в региона.

Китайски мозъчен тръст е регистрирал 67 разузнавателни полета на САЩ през Южнокитайско море само през юли, а китайският държавен съветник и министърът на външните работи Ван И заявиха пред информационна агенция "Синхуа" в интервю от 5 август, че "само през първата половина на тази година САЩ изпратиха военни самолети там (в Южнокитайско море) повече от 2000 пъти".