САЩ са готови да дадат решителен отговор, ако политиката на ядрено сдържане на противниците се провали. Това обяви във вторник ръководителят на стратегическото командване на САЩ адмирал Чарлз Ричард на видеоконференция за космическо проучване и противоракетна отбрана, цитиран от ТАСС.

"Ние сме в епоха на силна конкуренция на властта, трябва да се съсредоточим върху заплахите, пред които сме изправени... Но ние не можем да изчакаме конфронтация (използвайки конвенционални неядрени оръжия), за да започнем да мислим за ядрените ограничаване." Според адмирала противниците на САЩ не трябва да приемат, че ще спечелят в случай на ескалация.

Пентагонът ще разработва нови ракети срещу Русия

Пентагонът ще разработва нови ракети срещу Русия

Нова инициатива на САЩ

"Тук сме, за да предотвратим войната на великите сили... Ще осигурим стратегическо възпиране. Ако това не успее, ние сме готови да дадем решителен отговор - решителен във всяко отношение."

Руският външен министър Сергей Лавров заяви миналия месец, че отношението на Пентагона за сдържане на Русия и Китай предизвиква съжаление.

По-рано руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов коментира, че американските военни планове са открито насочени към съдържане на Москва и Пекин.

Китай подкрепя Русия и стратегията й за ядрено възпиране на агресори, иска да участва

Китай подкрепя Русия и стратегията й за ядрено възпиране на агресори, иска да участва

"Неизбежност на възмездието", глобалната ситуация е доста сложна и заедно ще поддържат мира и стабилността в света

Междувременно министерството на отбраната на САЩ тества днес междуконтиненталната балистична ракета Minuteman III, за надеждност на своите системи, съобщава командването на американските ВВС, като изстрелването е извършено от силоз във военновъздушната база Ваденберг в Калифорния.

Три ракети с учебни бойни глави покриха разстояние от около 6 750 км и удариха цели в района на атола Кваджалейн (Маршаловите острови) в Тихия океан.

Minuteman III са пуснати в експлоатация преди почти 50 години. Годишно се извършват до четири изстрелвания. Специалисти от Пентагона, Министерството на енергетиката и Стратегическото командване на въоръжените сили използват получените в този случай данни, за да проверят бойната готовност на ракетите.

ВВС на САЩ има 400 ракети Minuteman III, всяка снабдена с един ядрен заряд с капацитет 300 или 335 килотона. Те са в бойна готовност в базите Малмстром (Монтана), Майно (Северна Дакота) и Франсис Уорън (Уайоминг). Други 50 силоза са в резерв - балистичните ракети могат да бъдат разгърнати веднага, ако се наложи.

Пентагонът очаква да замени Minuteman III до 2036 г. с нови ракети, които са в процес на разработка

ВМС на САЩ тества Trident II от подводница клас Охайо

ВМС на САЩ тества Trident II от подводница клас Охайо

Ядрени възможности, "експертиза и отдаденост на мисия, която не е по силите на никоя друга страна"