Вашингтон трябва да разработи и разположи морските ядрени крилати ракети, за да съдържа Русия. Това се посочва в изявление на уебсайта на Министерството на отбраната на САЩ.

В същото време Пентагонът отбеляза, че Съединените щати са свалили от въоръжение последната ядрена круизна ракета през 2010 г. "Русия, за разлика от това, продължи широка програма за модернизация и разширяване на театъра на операции за ядрени и тактически ядрени оръжия", се казва в изявлението.

Пентагонът също изрази загриженост, че стратегията на Русия всъщност обмисля възможността за използване на тези оръжия в конфликт.

Военният департамент припомни, че американската ядрена доктрина от 2018 г. предписва да се запълни празнината в тази област и да се засили възпирането срещу ядрени бойни глави с нисък добив. "Ядрената кризисна ракета с морско базиране ще бъде отговор на смущаващото развитие на силите и доктрините на ядрените конкуренти. Наличието на такива способности в Съединените щати ще накара врага два пъти да се замисли дали да използва ядрено оръжие ", се казва в изявлението.

Ръководителят на Стратегическото командване (СТРАТКОМ) на въоръжените сили на САЩ адмирал Чарлз Ричард, изказвайки се на годишния симпозиум за космическа и противоракетна отбрана, заяви, че САЩ са готови да дадат решителен отговор, ако политиката на ядреното възпиране на противниците му се провали.

САЩ отговаря решително във всяко отношение, ако не успее с ядрено сдържане

САЩ отговаря решително във всяко отношение, ако не успее с ядрено сдържане

Адмирал Ричард: Тук сме, за да предотвратим войната на великите сили