Военноморските сили на САЩ проведоха тест с ракета Trident II (D5LE) от USS Maine (SSBN-741), подводница с балистични ракети от клас Охайо, край бреговете на Сан Диего, Калифорния, съобщава ВМС на САЩ.

Това е част от демонстрационна операция, обозначена DASO-30. Основната цел на DASO е да оцени и демонстрира готовността на стратегическата оръжейна система и екипажа на SSBN преди оперативното разполагане след ремонт и презареждане на подводницата.

"Професионалното представяне на екипажа на USS Maine демонстрира, че са готови да следят за стратегическата мисия за възпиране. Те, както и екипите за придобиване и поддържане, които ги подкрепят, показаха екипна работа, ангажираност и вниманието към детайлите, необходими, за да продължат да осигуряват подводните стратегически възпиращи средства на нашата нация, точно както ВМС правиха непрекъснато през последните 60 години", заяви Джеймс Ф. Гьортс, помощник секретар на ВМС за изследване, разработка и придобиване.

Пентагонът потвърди разполагането на нови ядрени бойни глави на подводници

Пентагонът потвърди разполагането на нови ядрени бойни глави на подводници

Модернизацията е в "отговор на потенциални противници като Русия"

"Днешният тест демонстрира постоянната надеждност на нашите ядрени възпиращи възможности, което е възможно благодарение на нашите моряци, цивилни и индустриални партньори, с тяхната експертиза и отдаденост на мисия, която не е по силите на никоя друга страна", заяви Джони Р Улф, директор на стратегическите програми на ВМС.

"Същите тези екипи разработват следващото поколение на стратегическата оръжейна система Trident, която ще разшири нашето морско възпиране за следващите 40 години."

ВМС на САЩ обяснява, че стратегическата оръжейна система Trident е много точна и надеждна. Наскоро ракетите Trident II (D5) преминаха програма за удължаване на живота за справяне с потенциалните въздействия от стареене. Ракетите с удължен живот - Trident II (D5LE) - вече се разполагат във флота и ще служат в оставащия експлоатационен живот на американските подводници от клас Охайо и на Обединеното кралство от клас Венгард, както и първоначално е за американските от клас Колумбия и британските от клас Дреднаут.

Последният DASO на флота бе през май 2019 г. край бреговете на Кейп Канаверал, Флорида, от USS Rhode Island (SSBN-740). Последният тест на флота бе поредица от четири изстрелвания от USS Nebraska (SSBN-739) през септември 2019 г. край бреговете на Южна Калифорния. Всичките пет от тези тестове през 2019 г. бяха с удължения за живота Trident II (D5LE).

НАТО ще отговори на всички руски ракети в Европа, от конвенционални до ядрени
Обновена

НАТО ще отговори на всички руски ракети в Европа, от конвенционални до ядрени

Столтенберг: Режимът на Асад и Русия трябва да прекратят атаките в Идлиб

Тестовите ракети не са въоръжени. Безопасността на обществеността и на екипажа, провеждащ мисията, е от първостепенно значение. В нито един момент ракетата не лети над сушата.

Ракетният тест не е проведен в отговор на някакви продължаващи световни събития или като демонстрация на сила. Тестовите изстрелвания - включително DASO - са планирани години предварително.

Надеждното и ефективно ядрено възпиращо средство е от съществено значение за националната ни сигурност и сигурността на съюзниците на САЩ.

Това остава крайъгълен камък на политиката за национална сигурност през 21 век.

Програмите за стратегически системи на ВМС осигуряват поддръжка на жизнения цикъл за стратегическите оръжейни системи на ВМС. Това включва обучение, системи, оборудване, съоръжения и персонал, отговорен за осигуряването на безопасността, сигурността и ефективността на стратегическата оръжейна система за изстрелване от подводници (SLBM) Trident II (D5LE).

SLBM са морската основа на стратегическата триада за ядрено сдържане, която включва също и междуконтиненталните балистични ракети на ВВС на САЩ (ICBM) и ядрените бомбардировачи.

Всяка част от Триадата предоставя уникални възможности и предимства.

Морската част съставлява по-голямата част - приблизително 70% - от разгърната от САЩ Триада за стратегическо ядрено сдържане. SLBM е най-оцеляващият част на триадата, осигурява постоянно присъствие и позволява гъвкави концепции за операции.

Русия е обезпокоена от новите ядрени ракети на подводници на САЩ

Русия е обезпокоена от новите ядрени ракети на подводници на САЩ

САЩ "допуска възможност да води ограничена ядрена война... изключително тревожно"