Русия е обезпокоена от решението на американските военноморски сили да разположи ядрени ракети с ниска мощност на подводници, тъй като те повишават риска от ограничена ядрена война, съобщава "Ройтерс".

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков заяви, че разполагането на бойните глави W76-2 в името на засилване на възпирането предизвика предизвика голяма загриженост за ядрената стратегия на САЩ.

Рябков каза, че руското превъоръжаване и "обещаващи модели на военна техника" означават, че бойните глави на САЩ не са пряка заплаха за руската сигурност, но въпреки това са загрижени.

"Появата на стратегически носители на бойни глави с ниска мощност означава, че аргументите, предварително изказани от американската страна за възможното използване на такова устройство, сега се реализират във форма, като продукти."

"Това отразява факта, че САЩ всъщност намаляват ядрения праг и че допускат възможността те да водят ограничена ядрена война и да спечелят такава война. Това е изключително тревожно."

Опасенията на Русия за ядрената политика на САЩ нарастват, след като през август Вашингтон се оттегли от важното стратегическо споразумение - Договора за ядрени ракети със среден обсег, позовавайки се на нарушения от страна на Русия, които Москва отрича.

Това означава, че новото споразумение START, подписано през 2010 г., е последният основен договор за контрол на ядрените оръжия между двете най-големи ядрени сили в света. Той ограничава броя на ядрените бойни глави с голям обсег на действие, които могат да разположат.

Ядрените оръжия с малка мощност, макар и все още опустошителни, имат сила по-малка от 20 килотона. Атомната бомба, паднала върху Хирошима, през август 1945 г. има приблизително същата експлозивна сила.

Аргументът за тези оръжия е, че по-мощните ядрени оръжия са толкова катастрофални, че те никога няма да бъдат използвани, което означава, че те не са ефективно възпиращо средство.

С по-малко разрушителна сила обаче, новите бойни глави е по-вероятно да бъдат използвани, което служи като ефективно възпиращо средство, заявиха американските военни представители.

В сряда президентът Владимир Путин проведе церемония в Кремъл, за да посрещне 23 нови чуждестранни посланици в Москва, включително новия пратеник на Вашингтон Джон Съливан.

Путин заяви, че мирът и сигурността на планетата до голяма степен зависят от стабилността и предвидимостта на отношенията между Русия и САЩ, основаващи се на равенство, взаимно зачитане на суверенитета и ненамеса в отношенията.

"Готови сме за смислен диалог с американската страна, включително в областта на контрола върху оръжията и стратегическата стабилност", коментира Путин.

Пентагонът потвърди разполагането на нови ядрени бойни глави на подводници

Пентагонът потвърди разполагането на нови ядрени бойни глави на подводници

Модернизацията е в "отговор на потенциални противници като Русия"