САЩ потвърждава разполагането на нови термоядрени бойни глави с ниска мощност W76-2 в подводници. Това се посочва в изявление на заместник-министъра на отбраната по политическите въпроси Джон Роуд, публикувано във вторник от Пентагона и цитирани от ТАСС.

През януари разгръщането им на подводница с балистична ракета "Тайдент" е докладвано от Федерацията на американските учени. "ВМС на САЩ разположиха в подводници балистични ракети с ниска мощност W76-2".

"Министерството идентифицира необходимостта от модернизиране на балистични ракети на подводници, за да отговори на потенциални противници като Русия, предполагайки, че използването на ядрени оръжия с ниска мощност ще създаде предимство за САЩ и техните съюзници."

Русия разработва нови ракети като реципрочна мярка на действията на САЩ

Русия разработва нови ракети като реципрочна мярка на действията на САЩ

НАТО дава да се разбере, че няма да се съгласи на мораториум върху разполагането на ракети

Според заместник-министъра това ще засили възпирането и ще предостави на САЩ по-"жизнеспособни стратегически оръжия с ниска мощност".

През март 2019 г. Рик Пери, който изпълнява функциите на американски министър на енергетиката, заяви, че страната му трябва да надгради ядрените си възможности, тъй като ядрената заплаха от страни като Русия и Китай нараства.

Сред приоритетните задачи в тази посока той определи програмата за модернизация на американските бойни глави W76-2. По-рано руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че производството на бойна глава W76-2 от САЩ понижава прага за използване на атомно оръжие и увеличава риска от ядрен конфликт.

Според американски експерти новата бойна глава има капацитет от 5-6 килотона, докато мощността на W76-1, създадена през 70-те години, е 100 килотона.

НАТО: Агресивна Русия е основна заплаха, Китай е предизвикателство

НАТО: Агресивна Русия е основна заплаха, Китай е предизвикателство

Отбрана, възпиране, диалог: Различни субекти оспорват международния ред