НАТО дава да се разбере, че няма да се съгласи на мораториум върху разполагането на ракети с малък и среден обсег в Европа. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров по време на конференция в Москва за неразпространението на ядрени оръжия, съобщават руските медии.

"Президентът (Владимир) Путин призова лидерите на страните членки на НАТО и на страните от Азиатско-Тихоокеанския регион, в лични обръщения, да се присъединят към мораториума върху разполагането на наземни ракети със среден и малък обсег. Нямаше какъвто и да е ясен отговор от страна на НАТО. Нещо повече, беше дадена индикация, че НАТО няма да го изпълни", коментира руският първи дипломат.

Руският посланик в САЩ обещава ясен отговор на ядрени ракети в Европа

Руският посланик в САЩ обещава ясен отговор на ядрени ракети в Европа

Предупреждава със ситуация, "най-опасната възможност по отношение на ИНФ"

Лавров подчертал, че решението на Русия да разработва ракети със среден и малък обсег, забранени по-рано от вече денонсиран договор, било само реципрочна мярка на фона на стъпките, предприети от страна на Вашингтон.

Относно предполагаемите нарушения от страна на Русия на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, Лавров отбелязал, че САЩ не били представили никакви доказателства, които да подкрепят твърденията им, включително сателитни снимки.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, подписан от САЩ и Съветския съюз през 1987 г., официално беше прекратен на 2 август по инициатива на Вашингтон, след като страната официално прекрати задълженията си по договора шест месеца по-рано. И двете страни многократно се обвиняваха една друга в нарушение на споразумението, което забраняваше всички наземни балистични и крилати ракети с обсег от 500 до 5 500 километра.

По-рано руският президент предложи мораториум върху разполагането на ракети с малък и среден обсег на действие в Европа и други региони.

Макрон: НАТО е в мозъчна смърт, Европа е на ръба на пропастта

Макрон: НАТО е в мозъчна смърт, Европа е на ръба на пропастта

Европа да се събуди и да контролира съдбата си, Макрон не вярва в чл. 5

Лавров също така коментира и думите на президента на Франция Еманюел Макрон за това, че НАТО се намира в състояние на "мозъчна смърт".

"Що се отнася до медицински въпроси, знаете, не бих искал да влизам в каквато и да е полемика по отношение на диагнозите. Ако президентът Макрон е почувствал, че тази диагноза е налице, то има пълното право да я изрази. Той познава НАТО много по-добре от мен, защото представлява страна, която е един от лидерите на Северноатлантическия алианс. Разбира се, бихме искали да имаме нормален диалог с НАТО. Не по наша вина беше прекратен диалогът по линия на военните. Не ние бяхме инициаторите на мерките, които НАТО предприе срещу руската делегация в Северноатлантическия алианс в Брюксел. Тях просто ги държат по няколко дни, без да дават елементарни отговори на искания за срещи. Но ние разбира се няма да просим", изтъкна Лавров.

По думите му Русия се застъпвала за равноправно, взаимноизгодно сътрудничество с НАТО.

Путин ръководи учения с крилати и балистични ракети

Путин ръководи учения с крилати и балистични ракети

Отработват управление на стратегически нападателни сили в конфликт и ядрена война

Вчера Макрон обяви, че НАТО било в състояние на "мозъчна смърт". По думите му европейците се намират на "ръба на пропастта" и повече не могат да разчитат на военна защита от САЩ. Френският държавен глава отбеляза необходимостта Европа да започне да мисли за себе си като независима геополитическа сила.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки думите на Макрон, ги определи като "златни думи".

Лавров също така се зарече, че Русия ще отговори на разполагането на американски ракети със среден обсег в Тихоокенския регион

Лавров също така заяви, че ядреното споразумение с Иран трябва да бъде съхранено, тъй като е превърнало ядрената програма на страната в една от "най-прозрачните" в света. 

Путин: САЩ си измислиха предлог в Азия, за да напуснат договора за ядрени ракети

Путин: САЩ си измислиха предлог в Азия, за да напуснат договора за ядрени ракети

Американските ракети засягат интересите на Русия и Русия ще отговори