Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки изявление на френския президент Еманюел Макрон за "мозъчната смърт на НАТО", го определя за "златните думи", съобщава РТ.

"Златни думи. Истински и отразяващи. Ясно определение на настоящото състояние на НАТО. Едно "но" (въпреки че има повече). Как точно Европа може да контролира съдбата си? 20-ти век - два свята. 19-ти и по-назад във вековете - безкрайни местни войни и "износ на идеология" на върховете на мечовете и копията", пише тя във "Фейсбук".

Тя допълва, че "процесите, възникнали в "точките на Удроу Уилсън", които бяха закалени от Втората световна война и се превърнаха в икономическа, а след това и политическа интеграция на Европа, помогнаха за решаването на основната задача - да се спре безкрайният европейски раздор. Но в същото време те доведоха и до днешната криза на идентичността и развитието".

Макрон: НАТО е в мозъчна смърт, Европа е на ръба на пропастта

Макрон: НАТО е в мозъчна смърт, Европа е на ръба на пропастта

Европа да се събуди и да контролира съдбата си, Макрон не вярва в чл. 5

Макрон по-рано заяви, че НАТО е в състояние на "мозъчна смърт". Според него Европа е "на ръба на пропастта" и европейците вече не могат да разчитат на военна защита от САЩ.

Президентът отбелязва необходимостта Европа да започне да мисли за себе си като независима геополитическа сила.

В Държавната дума, коментирайки думите на Макрон, депутатите отбелязват, че френският президент "обективно оцени ситуацията".

Столтенберг предупреди Европа да не се дистанцира от САЩ, за да няма разделение
Обновена

Столтенберг предупреди Европа да не се дистанцира от САЩ, за да няма разделение

"САЩ е най-голямата военна сила в света, ЕС не може да защити Европа"

По-рано Крамп-Каренбауер обясни, че Германия се ангажира да достигне целта на НАТО от 2% БВП за отбрана до 2031 г.

"Но също така е ясно, че Европа трябва да увеличи собствената си допълваща способност да действа", добави тя.

Столтенберг коментира по-рано, че "всеки опит за дистанциране на Европа от САЩ не само ще отслаби трансатлантическия алианс, но и рискува да раздели самата Европа".

Но добави, че едно нещо остава същото, "необходимостта от силна връзка между Европа и Северна Америка. Германия се нуждае от силно НАТО, а НАТО се нуждае от силна Германия".

Меркел не е съгласна с Макрон за НАТО
Обновена

Меркел не е съгласна с Макрон за НАТО

Той използва "драстични думи, а НАТО остава крайъгълен камък на нашата сигурност"