Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не е съгласна с позицията на Еманюел Макрон по отношение на НАТО, съобщават световните медии. Меркел и Йенс Столтенберг провеждат съвместна пресконференция в Берлин. Пресконференцията е част от четиридневното посещение на Столтенберг в Германия, което започна в сряда.

Макрон използва "драстични думи", когато описа НАТО като преживял "мозъчна смърт", обясни Меркел, като заяви, че това не е нейното мнение. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също отхвърли характеристиките. "НАТО остава крайъгълен камък на нашата сигурност", добави Меркел.

Германският канцлер отбеляза, че НАТО трябва да реагира пропорционално на прекратяването на Договора ИНФ. "Нуждаем се от общ отговор, например ситуацията след прекратяването на Договора за ИНФ. Трябва да вземем предвид какво трябва да предприемем пропорционално".

Предложението на министъра на отбраната на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер за създаване на международна зона за сигурност в Сирия е добра идея, но реалностите на място трябва да се вземат предвид, обясни Меркел.

Тя допълва, че този въпрос е важен за обсъждане с Турция и Русия. Канцлерът припомня, че решение по такива въпроси трябва да бъде взето от Съвета за сигурност на ООН.

Макрон: НАТО е в мозъчна смърт, Европа е на ръба на пропастта

Макрон: НАТО е в мозъчна смърт, Европа е на ръба на пропастта

Европа да се събуди и да контролира съдбата си, Макрон не вярва в чл. 5

Меркел вярва, че плановете на Крамп-Каренбауер за 2% за отбрана от БВП до 2031 г. са реални, но и амбициозни. "Според мен е важно това, което заедно заявихме в Уелс - че трябва да се движим в посока 2% - също е и наша отговорност".

По-рано Крамп-Каренбауер обясни, че Германия се ангажира да достигне целта на НАТО от 2% БВП за отбрана до 2031 г. и добави, "но също така е ясно, че Европа трябва да увеличи собствената си допълваща способност да действа".

След изказването на Маркон, Москва изрази възторг от думите му, като говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обясни, "златни думи, истински и отразяващи".

Столтенберг коментира по-рано, че "всеки опит за дистанциране на Европа от САЩ не само ще отслаби трансатлантическия алианс, но и рискува да раздели самата Европа".

Но добави, че едно нещо остава същото, "необходимостта от силна връзка между Европа и Северна Америка. Германия се нуждае от силно НАТО, а НАТО се нуждае от силна Германия".

Столтенберг предупреди Европа да не се дистанцира от САЩ, за да няма разделение
Обновена

Столтенберг предупреди Европа да не се дистанцира от САЩ, за да няма разделение

"САЩ е най-голямата военна сила в света, ЕС не може да защити Европа"