"Руските въоръжени сили изстреляха крилати и балистични ракети като част от ученията "Гръм 2019". Маневрите се ръководят от върховния главнокомандващ Владимир Путин", съобщава "РИА Новости".

По-специално, стратегически Ту-95МС изстрелват крилати ракети Х-101 по цели на учебните площадки в Коми и Камчатка.

В допълнение, междуконтиненталната балистична ракета "Ярс" е изстреляна от военния космодрум в "Плесецк", като бойната МБР удари целта си на тренировъчния полигон "Кура".

Дмитрий Песков заяви, че на 17 октомври Владимир Путин ще ръководи ученията "Гръм 2019" от Националния център за управление на отбраната в Москва.

Путин отсече: Опитите за изравняване с ядрения потенциал на Русия са безполезни

Путин отсече: Опитите за изравняване с ядрения потенциал на Русия са безполезни

Чрез разполагане на ПРО системи в близост до нейните граници

По време на ученията "Гръм-2019" се отработват въпроси за използване на високоточни ядрени оръжия и оръжия, базирани на нови принципи. Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

"Провежда се обучение за управление на стратегическите нападателни сили. Обучението е последният етап от ученията "Гръм-2019", по време на което се оценява способността на руските въоръжени сили да решават проблеми във въоръжен конфликт и ядрена война с прилагането на интегрираната употреба на високоточни ядрени оръжия и оръжия въз основа на нови физически принципи", обяснява той.

Около 12 хиляди войници и офицери участваха в бойни тренировъчни мисии.

Освен това учението включва 213 ракетни установки на стратегическите ракетни сили, до 105 самолета и хеликоптери, включително 5 стратегически ракетоносци, до 15 кораба и 5 подводници, 310 единици военна и специална техника.

САЩ е готов с всички военни способности да защитава мира

САЩ е готов с всички военни способности да защитава мира

Пентагонът иска да създаде голяма и по-смъртоносна сила срещу Русия и Китай

По-рано Путин заяви, че САЩ са измислили предлог с опасения за Азия за излизане от Договора за ИНФ, съобщават руските медии.

Той обяснява, че разполагането на американски ракети със среден и малък обсег в Азия засяга интересите на Русия и влошава ситуацията в международната сигурност.

САЩ официално се оттеглиха от споразумението от 1987 г. на 2 август, месеци след като администрацията на Тръмп обяви намерението си да прекрати задълженията си по договора.

"Този ​​път решиха да направят нещо по-сложно, измислиха извинение, въпреки че това абсолютно не е свързано с Русия, това е свързано с тяхната азиатска политика и виждаме какво се случва всъщност сега с тези ракети със среден и по-малък обсег. През цялото време ни обвиняваха, че нарушаваме нещо, три месеца след като се оттеглиха, тестваха ракета със среден обсег", допълва Путин.

Путин: САЩ си измислиха предлог в Азия, за да напуснат договора за ядрени ракети

Путин: САЩ си измислиха предлог в Азия, за да напуснат договора за ядрени ракети

Американските ракети засягат интересите на Русия и Русия ще отговори