Опитите за изравняване със стратегическия ядрен потенциал на Русия чрез разполагане на системи за противоракетна отбрана в непосредствена близост до нейните граници са обречени на неуспех. Това обяви руският президент Владимир Путин, цитиран от руските медии.

Путин плаши: Русия ще разработи ударни системи, способни да преодолеят всяко ПРО

Путин плаши: Русия ще разработи ударни системи, способни да преодолеят всяко ПРО

Винаги били усещали заплаха от НАТО

"Това е много близо до нашите граници. И това, разбира се, представлява заплаха за нас, защото това е опит за изравняване на нашия стратегически ядрен потенциал. Той е обречен на провал, този опит. Това вече е очевидно. Мисля, че за експертите това вече е очевидно", коментирал Путин в интервю за "Ал Арабия" и арабските версии на Sky News и RT, говорейки за разполагането на системи за противоракетна отбрана в страните от НАТО в близост до руските граници.

Той отбелязал, че вече никой не се съмнява, че "НАТО е просто инструмент на външната политика на САЩ" и "трикът" се състоял в това, че след като страните се присъединят към НАТО, тях след това "почти никой не ги пита, когато там се разполагат определени видове оръжия".

Ето защо, според Путин, в Румъния са се появили елементи от система за противоракетна отбрана, която скоро е планирано да бъде разположена и в Полша.

"Ние смятаме, че това е деструктивна активност. Тя нагнетява обстановката и нищо добро няма в това", изтъкнал още руският държавен глава.

Путин убеден: Съюзниците на САЩ са с "много ограничен" суверенитет

Путин убеден: Съюзниците на САЩ са с "много ограничен" суверенитет

Нямало отговор на предложението на Москва за отказ от разполагането на ракети със среден обсег