Русия ще разработи ударни системи, които ще бъдат способни да преодоляват всяка система за противоракетна отбрана (ПРО). Това обяви руският президент Владимир Путин в интервю за арабската версия на RT, Sky News и "Ал Арабия".

"Ще го направим, сега това вече е очевидно, защото системите за противоракетна отбрана работят срещу балистични ракети, летящи по балистична траектория, а ние, освен че многократно ги усъвършенствахме, създадохме и други оръжия, които засега никой друг няма в света", коментирал руският държавен глава.

Путин предлага на Британия мораториум за ядрени ракети, тя отговаря, че е с НАТО

Путин предлага на Британия мораториум за ядрени ракети, тя отговаря, че е с НАТО

"Би била добра идея, но проблемът е, че Русия е разработила и разположила ракети"

Той също така отговорил на въпроса дали Русия усеща заплаха от придвижване на НАТО към нейните граници.

"Винаги сме я усещали, винаги сме говорили за това. А ни отговаряха през цялото време: "Не се страхувайте, това не е против вас и няма от какво да се страхувате, защото НАТО се трансформира, това вече изобщо не е военна организация, тя не е агресивна и така нататък", изтъкнал още Путин.

Той припомнил обаче, че уставът на НАТО не е бил променян, а той предвижда военна подкрепа за страните членки на алианса.

НАТО отхвърли предложението на Путин за мораториум върху ракетите в Европа

НАТО отхвърли предложението на Путин за мораториум върху ракетите в Европа

Говорителят на Алианса Оана Лунджеску заяви, че НАТО счита, че предложението на Москва е "нереално" заради руските ракети 9М729

"Това е военен блок. И разбира се когато инфраструктурата на военен блок се приближи до нашите граници, това не ни радва", заключил руският държавен глава.

Путин говори за първи път за разработените в Русия най-нови видове стратегически оръжия през миналата пролет. В реч пред Федералното събрание (долната и горната камара на руския парламент) той представи по-специално хиперзвуковите ракетни системи "Кинжал", "Авангард" и "Буревестник", бойния лазер "Пересвет", подводен безпилотен самолет с ядрена подводница "Посейдон", както и междуконтинентална балистична ракета "Сармат".