НАТО отхвърли предложението на Русия за налагане на мораториум върху разгръщането на ракети си със среден и малък обхват в Европа, информира ТАСС.

Говорителят на Алианса Оана Лунджеску заяви, че НАТО счита, че предложението на Москва е "нереално" заради руските ракети 9М729.

Що се касае до мораториума, чували сме за това предложение и преди, но не може да му се вярва, защото пренебрегва реалността: Русия е разгърнала SSC-8 в нарушение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват. Докато Русия не унищожи системата SSC-8, този мораториум не се явява реално предложение, отбеляза говорителят.

По-рано Германия съобщи, че е получила посланието на руския лидер Владимир Путин, който предложи да се наложи мораториум.

Споразумението за премахване на ракети със среден и по-малък обсег престана да действа в началото на август 2019 г., след като САЩ обявиха едностранно оттегляне от договора.

Путин вече определи действията на САЩ по Договора "пропагандна кампания".

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).