Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват е мъртъв "по инициатива на САЩ". Тази позиция изрази Министерството на външните работи на Русия, цитирано от АФП.

В началото на февруари САЩ наложиха ултиматум на Русия до 2 август да унищожи ракетите, забранени от договора.

И Великобритания обвини Москва за разпадането на ядрения договор

И Великобритания обвини Москва за разпадането на ядрения договор

Русия причини разпадането на Договора за ликвидиране на ракетите

Днес Москва обяви, че официално се слага край на изпълнението на договора от Студената война.

"На 2 август 2019 г. по инициатива на американската страна договорът между СССР и САЩ за ликвидиране на ракетите им със среден и малък обхват...прекратен", съобщи руското ведомство.

Според Москва решението на САЩ е сериозна грешка. Министерството подчертава, че ходът е предшестван от преднамерени действия на Вашингтон да подкопае споразумението, да създаде претекст за разпадането му, с което САЩ подсказва, че се стреми към унищожаване на всички международни споразумения, които не са удобни на Вашингтон.

По-рано заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков призова САЩ да наложат мораториум върху разгръщането на ядрени ракети със среден обхват.

НАТО няма да разполага нови ядрени ракети в Европа, но ще отговори на Русия

НАТО няма да разполага нови ядрени ракети в Европа, но ще отговори на Русия

Според него Русия носи цялата отговорност за прекратяването на договора

"Ние предлагаме САЩ и другите страни членки на НАТО да помислят за обявяване на мораториум за разгръщане на ракети със среден обхват", заяви Рябков, цитиран от ТАСС.

"Този мораториум ще бъде подобен с вече обявения от Владимир Путин, като се казва, че ако САЩ не разполагат такава техника в някои региони, Русия също ще се въздържи", продължи той.

Рябков също постави под въпрос обещанието на НАТО да не разгръща ядрени ракети в Европа.

Горбачов предупреди за непредсказуема и хаотична световна политика

Горбачов предупреди за непредсказуема и хаотична световна политика

Според него тази стъпка на САЩ води към непредсказуема световна политика и хаотично развитие

"До момента страните членки на НАТО ни уверяват, че нямат планове относно възможно разполагане на такова ядрено оборудване. Но подобни гаранции не могат да се приемат за даденост...Алиансът многократно нарушава обещанията си в миналото и променя плановете си", предупреди руският дипломат.

Високопоставени представители от администрацията на САЩ потвърдиха пред "Ройтерс", че Вашингтон официално се оттегля от договора.

"САЩ няма да останат част от договора, който преднамерено е нарушаван от Русия", обяви в съобщение държавният секретар Майк Помпео.

САЩ инвестира в ракетни изпитания

САЩ инвестира в ракетни изпитания

Излизането от ИНФ улеснява военните "да се справят не само с Русия, но и с Китай"

Той пояснява, че нарушаването на договора от страна на Русия поставя под риск интересите на САЩ, тъй като Москва разработва и разгръща ракетни системи в нарушение на договора, които представляват пряка заплаха за САЩ и съюзниците им.

Високопоставени американски източници коментират, че Русия е разположила "многобройни батальони" с руска крилата ракета, която е в нарушение на договора, включително и в Западна Русия, "с възможност за нанасяне на удар по критични европейски цели".

ООН: Светът губи безценна спирачка на ядрена война

ООН: Светът губи безценна спирачка на ядрена война

Това вероятно ще увеличи, няма да намали, заплахата от балистични ракети

Москва се защитава, че ракетата не е в нарушение на договора.

Руската ракета, "Новатор 9M729", е известна в НАТО като SSC-8.

В същото време Министерството на външните работи на Китай осъди решението на САЩ да напуснат договора. Според ведомството това решение подрива стратегическия баланс в света.

През февруари САЩ започнаха изтеглянето си от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват, като обвиняват Москва в разработване на ракети, които са в нарушение на споразумението. Москва предприе реципрочни мерки и напусна договора.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).