Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази безпокойството си от растящото напрежение между ядрените сили, като предупреди, че "светът ще изгуби безценна спирачка на ядрена война", информира "Ройтерс".

По-рано днес Русия и САЩ потвърдиха, че прекратяват изпълнението на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват от 1987 г.

"Това вероятно ще увеличи, няма да намали, заплахата от балистични ракети", коментира Гутериш пред журналисти.

Германия иска Китай да участва в нов ядрен договор с Русия и САЩ

Германия иска Китай да участва в нов ядрен договор с Русия и САЩ

Китайското правителство е изключително резервирано и следователно ние трябва да продължим да поставяме въпроса в дневния ред

"Без значение каква е прозрачността, страните трябва да избягват дестабилизиращо развитие и спешно да търсят споразумение за нов общ път за международен контрол над въоръжението", поиска той.

"Силно насърчавам САЩ и Русия да удължат така нареченото споразумение Нов СТАРТ, за да гарантират стабилност и време за договаряне на бъдещи мерки за контрол над оръжията", призова шефът на ООН.

САЩ инвестира в ракетни изпитания

САЩ инвестира в ракетни изпитания

Излизането от ИНФ улеснява военните "да се справят не само с Русия, но и с Китай"

Договорът Нов СТАРТ от 2011 г., руско-американски договор, който ограничава разгръщането на стратегически ядрени оръжия, ще изтече през февруари 2021 г., но може да бъде удължен с пет години, ако двете страни поискат.

Гутериш също заяви, че е "обезпокоен от растящото напрежение" между икономиките на САЩ и Китай. Той предупреди за вероятността от "поява на два конкуриращи се блока - всеки с доминираща валута, търговия и финансови правила, собствен интернет и стратегия за използване на изкуствен интелект и противоречащи геополитически и военни възгледи".