Съединените щати вече могат да използват ракети със среден обсег, това показва края на договора за контрол на оръжията с Русия, но средствата за тестове и разработване на ракети скоро могат да свършат, съобщава "Ройтерс".

Вашингтон заяви миналата година, че ще се оттегли от Договора за ядрени ракети със среден обсег (ИНФ), обвинявайки Русия, че не го спазва. Москва отрича, че е нарушила договора и казва, че Вашингтон се изтегля, защото иска нова надпревара във въоръжаването.

Очаква се през следващите няколко седмици САЩ да изпробват наземна ракетна крилата ракета. През ноември Пентагонът ще изпробва балистична ракета със среден обсег на действие. И двете щели да са конвенционални оръжейни тестове - а не ядрени.

Служители на САЩ коментират пред "Ройтерс", че след като съществуващото финансиране изчерпи, бъдещите изследвания и тестове ще бъдат изложени на риск поради съпротива от страна на контролираната от демократите Камара на представителите.

За разлика от Сената, който се ръководи от републиканците на президента Тръмп, Камарата отказва да финансира искането на администрацията на Тръмп от около 96 милиона долара за разработването на ракетите в нейната версия на законопроекта за бюджет и политика за отбрана за фискална година 2020.

"Ако отрежете това, вие пречите на способността на Министерството на отбраната да реагира на руските нарушения на договора", обяснява високопоставен американски служител в отбраната, описвайки съобщението на Пентагона до Конгреса. "Това няма да върне договора, а ще помогне на Русия."

Вашингтон и Москва се обвиняват взаимно за края на договора, най-новото в нарастващия списък с напрежение между Изтока и Запада. Съединените щати заявяват, че трябва да разработят свои собствени ракети със среден обсег на действие, за да възпират Русия, дори и да не ги поставят в Европа.

Пентагонът също вижда полза в разработването на новите оръжия като противодействие на Китай, който може да се похвали с все по-усъвършенствана наземна ракетна сила.

САЩ прие бюджет, вдига дълга и добавя още $1,7 трлн. към дефицита за десетилетие

САЩ прие бюджет, вдига дълга и добавя още $1,7 трлн. към дефицита за десетилетие

Разходите за отбрана са $738 млрд. за 2020 г. и $740 млрд. за 2021 г.

"Оттеглянето от договора би позволило на Путин да се измъква от отговорност и да обвинява САЩ както за краха на договора, така и за всяка последваща надпревара във въоръжаването", коментира Адам Смит, представител на демократите в комитета за въоръжени сили на Камарата. "Администрацията на Тръмп падна право в ръцете на Владимир Путин."

Пентагонът се надява, че финансирането ще бъде възстановено. Говорителят на Комитета за въоръжени сили в Сенат заяви, че тези дискусии се очаква да се проведат през следващите седмици.

Американските служители от години предупреждават, че САЩ са поставени в неравностойно положение от Китай, който развива все по-сложни ракетни сили, които Пентагонът не можеше да разработи заради американския договор с Русия.

Министърът на отбраната Марк Еспер заяви миналия месец, че напускането на договора ИНФ ще развърже ръцете на американските военни "да се справят не само с Русия, но и с Китай".

"Китай разполага с много, много способен и здрав инвентар от ракетите с обхвата на Договора ИНФ. Така че можете да видите, това ни освобождава да правим други неща", допълва той.

Въпреки че не са представени такива дискусии, САЩ теоретично могат да поставят по-лесни за скриване пътни и мобилни конвенционални ракети на места като Гуам.

Официалните лица заявиха, че не е ясно как Китай ще се справи с напускането на САЩ от ИНФ и потенциалното разполагане на ракети със среден обсег.

"Кой знае по кой път може да тръгне Китай. Но те ще трябва да реагират по някакъв начин ... независимо дали е втвърдяване, преместване на неща наоколо, промяна в концепцията за операции", коментира втори американски служител.

Сенатът на САЩ иска Тръмп да запази поне последния договор за ядрени оръжия с Русия

Сенатът на САЩ иска Тръмп да запази поне последния договор за ядрени оръжия с Русия

Унищожаването на "Нов старт" е потенциална смърт за контрола над оръжията

Какво означава напускането на САЩ за поддържане на мира - удар по паритета с ядрени ракети, начало на нова надпревара с оръжия и неясни перспективи за нов договор, пише ТАСС.

Вашингтон спря участието си в ИНФ на 2 февруари, а от 2 август САЩ най-накрая се оттеглят напълно от договора. Според ИНФ, всички ракети с обхват от 500 до 5500 км са извън закона, благодарение на него значителна част от ядрения потенциал на САЩ и СССР бе унищожен, а надпреварата с оръжия приключи. Сега може да започне отново.

Пентагонът твърди, че САЩ не възнамеряват да разполагат в Европа нови ядрени ракети. Системите за противоракетна отбрана Aegis Ashore, които вече присъстват в Румъния, могат, ако е необходимо, да бъдат заменени с ракети със среден обсег. Опасността от такива ракети е, че те достигат целите си за няколко минути, като не оставят шанс на противника да се подготви и отблъсне удара.

За увеличаване на ядрени способности в Европа, САЩ и НАТО не се нуждаят от разполагане на нови наземни ракетни системи.

САЩ са в състояние да увеличат присъствието на кораби и подводници с ядрени оръжия на европейския театър на действия, както и да разширят броя на ядрените оръжия във въздушни бази. Тази концепция отговаря на плановете на САЩ за разработване на малки ядрени ракети за използване, включително в неядрени конфликти.

Договорът обхваща само САЩ и Русия, само две сили в "ядрения клуб". Москва, след Вашингтон, прекрати участието си, запазвайки си правото да действа огледално по въпросите за наземно базирани ракети по ИНФ. Тръмп смята, че е необходим нов договор, който да включва и Китай, но Пекин не желае да се присъедини.

Китай обяви днес, че е против оттеглянето на САЩ от Руско-американския договор за премахване на ракетите със среден и малък обсег и смята, че Вашингтон трябва да се върне към изпълнение на задълженията си, съобщава официалният представител на Министерството на външните работи на КНР Хуа Чунин.

"Китайската страна е против подобни действия ... призоваваме САЩ да се придържат към своите задължения".

НАТО призна, че вижда края на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват

НАТО призна, че вижда края на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват

Междувременно Столтенберг коментира, че военният съюз не е получавал официална молба за мисия в Ормузкия проток