Сенаторите на САЩ гласуваха одобрение на законопроекта, който вдига тавана на дълга до средата на 2021 г. и добавя приблизително 1,7 трилиона долара към дефицита през следващото десетилетие в сравнение с автоматичните съкращения на разходите, които иначе биха влезли в сила, съобщава The Hill.

Законопроектът е един от последните задължителни елементи в списъка със задачи на Сената, преди петседмичната августска почивка. Камарата вече прие сделката за бюджета миналата седмица, което означава, че сега отива към Тръмп, който се очаква да я подпише.

"Бюджетната сделка е феноменална за нашите велики военни, нашите ветерани и работни места, работни места, работни места", пише Тръмп в Туитър.

"Това ще засили националната ни сигурност и ще осигури на нашите войски необходимите ресурси за извършване на много трудна и често опасна работа и ще разчисти пътя за критични инвестиции за тези от средната класа", коментира лидерът на малцинството Чарлс Шумер в четвъртък.

Сделката ефективно прекратява заплахата от сериозни автоматични съкращения на разходите.

Първата линия за разходите за отбрана ще са съответно 738 милиарда долара и 740 милиарда долара за финансовите години 2020 и 2021 година. Разходите за неотбрана ще бъдат 632 милиарда долара за фискална 2020 г. и 634,5 милиарда долара за фискална 2021 година.

Белият дом и Конгресът със сделка за избягване на фалит на САЩ

Белият дом и Конгресът със сделка за избягване на фалит на САЩ

Сделката намалява риска от катастрофална фискална криза

Цифрите са значително по-различни от искането на Тръмп за фискална 2020 г., в което отбраната бе за 750 милиарда долара и 567 милиарда долара за неотбрана. Като цяло сделката добавя повече от 100 милиарда долара нови разходи в сравнение с 2019 година, където най-високите разходи за отбрана са 716 милиарда долара, а неотбраната е 620 милиарда долара.

Сенатор Джон Кенеди коментира, че ще се противопостави на законопроекта, тъй като "той продължава нашите разходи за дефицит без много усилия, ако има такива, да се опитаме да спестим пари."

Сенатор Марко Рубио обяснява, че законодателите трябва да се занимават отделно с тавана на дълга и ограниченията на бюджета.

Докато Мнучин призова Конгреса да вдигне тавана на дълга преди почивката през август.

"В крайна сметка трябваше да се справим с лимита на дълга и трябва да се справим с ограниченията на разходите, но не съм сигурен, че тези две са свързани", допълва Рубио.

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл коментира, че "трябва да инвестираме в готовността на нашите военни командири да планират възникващи предизвикателства, в научни изследвания и разработки за подкрепа на американските военни за бъдещето и в твърда подкрепа за нашите съюзни ангажименти",

"Тази сделка е възможност да се направи точно това. Това е сделката, която администрацията договори. Това е сделката, която е приет от Камарата. Това е сделката, която президентът Тръмп чака и е нетърпелив да я подпише като закон", допълва Макконъл.

Камарата на представителите на САЩ вдигна тавана на дълга

Камарата на представителите на САЩ вдигна тавана на дълга

284 срещу 149 конгресмени гласуваха за сделката