Републиканци и Демократи в Сената на САЩ предлагат нов закон, който да промени курса на администрацията за контрол на ядрените оръжия, като призовават Доналд Тръмп да удължи договора "Нов Старт" с Русия или да предостави обосновка за премахването му, съобщава "Гардиън".

Тръмп вече се оттегли от ядреното споразумение с Иран и Договора за ядрени ракети със среден и малък обсег (ИНФ) с Русия.

Това поставя "Нов старт", който ограничава стратегическите ядрени бойни глави, разгърнати от САЩ и Русия, до 1550 всяка, като последното официално ограничение на основните арсенали в света и унищожаването му се разглежда като потенциална смърт за контрола над оръжията.

САЩ искат нов ядрен договор с Русия и Китай

САЩ искат нов ядрен договор с Русия и Китай

Белият дом има планове да настоява за ново споразумение, което ще задължи Пекин да ограничи броя на атомните бойни глави

Тръмп отхвърля договора, подписан от неговия предшественик Барак Обама през 2010 г. Съветникът по националната сигурност Джон Болтън заяви, че е "малко вероятно да бъде продължен", когато изтече през февруари 2021 г.

"Защо да разширим недостатъчната система, само за да кажем, че имаме договор", риторично пита Болтън на митинг на млади консерватори във вторник.

Новият законопроект, представен в сряда от сенатора на демократите Крис Ван Холен и републиканския сенатор Тод Йънг, се стреми да включи Конгреса във вземането на ядрени решения като противотежест на ястреби като Болтън.

Русия се закани да отговори на НАТО с реципрочни военни мерки

Русия се закани да отговори на НАТО с реципрочни военни мерки

Това предупреждение отправи заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков

Законопроектът, видян от "Гардиън", призовава "Нов старт" да бъде удължен до 2026 г., освен ако се докаже, че Русия нарушава договора или не бъде подписано ново споразумение, което "осигурява равни или по-големи ограничения, прозрачност и мерки за проверка".

Администрацията настоява, че провежда междуведомствен преглед на "Нов старт", но защитници на контрола върху оръжията се опасяват, че Болтън и други като него чакат договора да приключи, без намерение да го удължават или заменят.

Тръмп все пак изразява интерес към ново споразумение за контрол на оръжията, но такова, което включва и Китай.

Столтенберг: НАТО трябва да се подготви за свят с повече руски ракети

Столтенберг: НАТО трябва да се подготви за свят с повече руски ракети

Това е сериозно. Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обхват е крайъгълен камък в контрола над въоръжението от десетилетия и сега ние виждаме прекратяване на договора

"Мисля, че в крайна сметка ще сключим сделка с Русия в областта на контрола върху оръжията, занимаваме се само с увеличаване на това, което не е необходимо нито на нас, нито на тях (Русия). Китай в момента се опитва да настигнеНа първо място сме ние, след това Русия, след това Китай, но Китай е доста по-назад в момента", заяви Тръмп във вторник.

Тъй като се смята, че китайският арсенал е 20% от този на Русия или САЩ и не се използва оперативно (бойните глави се съхраняват отделно от ракетите), критици на администрацията смятат, че включването на Китай е "отровно хапче", намерение да се предотврати същественото договаряне преди изтичането на Нов старт. Пекин заяви, че няма интерес от подобна сделка.

Новият законопроект на Сената, който дублира подобен законопроект в Камарата на представителите, налага изискванията за отчитане на администрацията с цел да я принуди да се обосновава защо позволява "Нов старт" да изтече.

В рамките на шест месеца след приемането на законопроекта директорът на националното разузнаване ще трябва да предостави на Конгреса оценки на прогнозирания руски арсенал, със и без удължаване на "Нов страт".

Краят на Нов СТАРТ стимулира САЩ и Русия да произвеждат повече ядрени оръжия

Краят на Нов СТАРТ стимулира САЩ и Русия да произвеждат повече ядрени оръжия

Нова надпревара във въоръжаването

Разузнаването ще трябва да свидетелства за това как доверието на разузнавателната общност в оценките за руските ядрени сили ще се повлияе от изтичането на договора, който предвижда широки и чести взаимни проверки и обмен на информация. Също така се изисква оценка на разузнавателните усилия, необходими за компенсиране на изтичането на договора.

Разузнавателните агенции също трябва да дадат оценка на мащаба на китайските ядрени сили. А държавният секретар ще трябва да съобщи на Конгреса за усилията за преговори с Москва и за всякакви предложения за удължаване от двете страни.

"Сега повече от всякога трябва да запазим ефективни, проверими граници на ядрения арсенал на Русия", коментира сенатор Ван Холен.

"Договорът Нов старт успя да го направи през последните девет години и да се откажем от него, ще подкопае националната сигурност и сигурността на нашите съюзници", допълва сенаторът.

Путин предупреди за опасността от глобална катастрофа

Путин предупреди за опасността от глобална катастрофа

Било необходимо да се държи под контрол "огнения змей"

Сенатор Йънг допълва, че "този договор трябва да изтече през 2021 г. и тъй като подновяването на този договор се обсъжда, трябва да подходим към решението с широко отворени очи за това как заплахите от ядрени оръжия са се развили след първия Нов страт."

"Показателно е, че тези двама сенатори - избрани за първи мандат през 2016 г. - правят съществено изявление, че съществува двустранна подкрепа за продължаване на стабилния контрол върху оръжията, като договора Нов старт, докато се обмислят бъдещи приоритети за контрол на оръжията", коментира Пранай Вади, бивш служител на държавния департамент за контрол на оръжията, а сега във фонда Карнеги за международен мир.

Томас Мур, бивш старши съветник на комисията по външни отношения на Сената, нарече законопроекта "наистина голяма работа".

"Това показва, че не всички са се насочили към края на контрола над оръжията. И показва, че поне един републиканец смята, че имаме нужда от по-добър отговор за края на Нов старт", допълва Мур.

Тръмп е уверен, че ще постигне споразумение за контрол на оръжията с Русия

Тръмп е уверен, че ще постигне споразумение за контрол на оръжията с Русия

Китай доста изостава и се "опитва да настигне" САЩ и Русия във въоръжението