Руският президент Владимир Путин обяви, че пренебрегването на съвременните заплахи и опасности може да доведе до глобална катастрофа, съобщават руските медии.

Според Путин е необходимо да се разбере, че в света има "бури и опасности", затова е необходимо да се държи под контрол "огнения змей".

"Ако го изпуснем, да не дава Бог, от бутилката - това може да доведе и до глобална катастрофа", подчертал Путин.

По-рано руски учени предупредиха за неизбежността на глобалната катастрофа.

Разкриха слабостите на ПРО на САЩ пред руските свръхзвукови ракети "Авангард"

Разкриха слабостите на ПРО на САЩ пред руските свръхзвукови ракети "Авангард"

Не може да става и дума за противодействие, а шансовете за прихващане са близо до нула

Иначе Путин предупредил по-конкретно, че съществува значителен риск международната система за контрол на ядрените оръжия да се разпадне, изтъквайки, че преговорите със САЩ за удължаване действието на договора за контрол на ядрените оръжия Нов СТАРТ все още не са започнали, тъй като САЩ бягали от преговори.

"Ако никой не иска да удължи Нов СТАРТ, тогава и ние няма да го направим. Вече казахме сто пъти, че сме готови, но все още никой не е преговарял с нас. Няма формализация на преговорния процес, а през 2021 г. всичко ще приключи. Обръщам ви внимание, че няма да има никакви инструменти за ограничаване на надпреварата във въоръжаването, или, да речем, разполагането на оръжия в космоса", изтъкна Путин.

Лавров: Европа не иска ракетите на САЩ обратно на континента

Лавров: Европа не иска ракетите на САЩ обратно на континента

Прехвърчат нови искри между САЩ и Русия

Договорът Нов СТАРТ беше подписан през 2010 г. от тогавашния американски президент Барак Обама и тогавашния руски държавен глава Дмитрий Медведев, като действието му изтича през 2021 година. Договорът ограничава всяка от страните до притежаването на не повече от 1500 готови за употреба ядрени бойни глави и 700 готови за употреба ракети и бомбардировачи.  

Говорейки по време на ежегодния Международен икономически форум в Санкт Петербург пред директорите на международни новинарски агенции, като думите му са били излъчени по руските държавни телевизии, Путин подчертал, че последният му телефонен разговор с американския президент Доналд Тръмп му е дал известна доза оптимизъм.

Путин също така разкритикувал оттеглянето на САЩ от друг ключов договор за въоръженията, а именно Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г., като отхвърлил твърденията на Вашингтон за нарушения на договора от страна на Русия.

НАТО бори руската ядрена заплаха с нова стратегия

НАТО бори руската ядрена заплаха с нова стратегия

НАТО няма да се поколебае да използва всички необходими средства за отговор срещу кибератаки

По-рано тази година Тръмп обяви, че САЩ едностранно ще се оттеглят от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, посочвайки руската ракета 9М729, за която американските власти твърдят, че нарушава съществуващите ограничения.

Русия отрича, че ракетата 9М729 нарушава договора от 1987 г., като също се оттегли от този договор.

Миналата седмица директорът на Агенцията за военно разузнаване към Пентагона ген.-лейтенант Робърт Ашли обяви, че Русия може да нарушава мораториума върху ядрените опити.

Краят на Нов СТАРТ стимулира САЩ и Русия да произвеждат повече ядрени оръжия

Краят на Нов СТАРТ стимулира САЩ и Русия да произвеждат повече ядрени оръжия

Нова надпревара във въоръжаването