Русия вероятно провежда тайни изпитания на ядрени оръжия с малка мощност, за да модернизира ядрения си арсенал, като по този начин нарушава Договора за пълна забрана на ядрените опити, пише американското издание "Уолстрийт джърнъл", цитирайки източници от спецслужбите на САЩ.

Според информацията изпитанията имат за цел да подобрят ядрените способности на Русия. Това е първият път, когато Вашингтон твърди, че Русия не се придържа към договора, оспорвайки твърденията на Москва, че спазва договора.

НАТО бори руската ядрена заплаха с нова стратегия

НАТО бори руската ядрена заплаха с нова стратегия

НАТО няма да се поколебае да използва всички необходими средства за отговор срещу кибератаки

Това става, след като рамката за контрол на въоръжаването, ограничаваща военната конкуренция между САЩ и Русия, започна да се пропуква и двете страни преследват амбициозни програми за създаване на нови ядрени оръжия.

Става дума за дейности в архипелага Нова Земя в Северния ледовит океан, където Русия провежда ядрени опити. Там вероятно Русия е провела тестове с ядрени оръжия с много малка мощност като част от стремежа си да разработи нови ядрени оръжия, твърдят анализатори от американските спецслужби.

През 2017 г. САЩ обвиниха Русия в нарушаване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

ООН: Рискът от ядрена война е най-висок от Втората световна война насам

ООН: Рискът от ядрена война е най-висок от Втората световна война насам

Размита е границата между отбрана и нападение

Договорът за пълна забрана на ядрените опити беше приет от Общото събрание на ООН през 1996 г. и беше подписан както от Русия, така и от САЩ. Договорът е подписан и ратифициран от Русия, но никога не е ратифициран от САЩ. Данни от 2019 г. показват, че Русия разполага с 26 910 активни ядрени бойни глави, докато САЩ разполагат с 27 410 броя.

Преговорите за Договора за пълна забрана на ядрените опити, който забранява тестовите експлозии на ядрени оръжия с всякакъв размер, приключиха през 1996 г. Договорът не е ратифициран от достатъчно страни, за да влезе в сила, но големите световни сили се договориха да спазват разпоредбите му.

Договорът позволява редица дейности за гарантиране на безопасността и надеждността на ядрените оръжия, доколкото те не произвеждат ядрен взрив, включително експерименти, включващи делящ се материал.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви по-рано този месец, че страната му е готова да разгледа ново ядрено споразумение със САЩ след провала на Договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег, който беше подписан между САЩ и СССР през 1987 г. от тогавашните държавни глави Роналд Рейгън и Михаил Горбачов.

Русия предупреди: САЩ се подготвят за използване на ядрени оръжия

Русия предупреди: САЩ се подготвят за използване на ядрени оръжия

"Някои зависими от Вашингтон страни се преструват, че нищо не се случва, или просто се страхуват"