С разполагането на ядрени оръжия в Европа, САЩ се подготвят за тяхното използване. Това обяви директорът на отдела за неразпространение и контрол над въоръженията във външното министерство на Русия Владимир Ермаков, цитиран от руските медии.

"За съжаление, някои зависими от Вашингтон страни се преструват, че нищо не се случва, или просто се страхуват дори да си помислят за провокативния характер на обстоятелството, че в XXI век на територията на Европа се извършва подготовка за използването на ядрени оръжия с включването на неядрени държави", коментира той.

Пентагонът обосновава създаването на ново ядрено оръжие с възпиране на Русия

Пентагонът обосновава създаването на ново ядрено оръжие с възпиране на Русия

Действията на Русия предизвиквали голямо безпокойство у САЩ

Дипломатът също така разкритикува европейските страни за това, че позволяват на Вашингтон да ги подлага на опасности.

Миналата седмица в щабквартирата на ООН в Ню Йорк приключи двуседмична среща на подготвителната комисия за провеждане обзорна конференция 2020 по Договора за неразпространение на ядрено оръжие.

По време на срещата руската делегация според Ермаков се е ръководила "главно от задачите за запазване и гарантиране на устойчиво функциониране на Договора за неразпространение на ядрено оръжие, балансиран подход към трите му ключови компонента - неразпространение на ядрено оръжие, ядрено разоръжаване и мирно използване на атомната енергия".

Москва към Вашингтон: Върнете ядрените си оръжия в САЩ

Москва към Вашингтон: Върнете ядрените си оръжия в САЩ

Русия настоява за забрана за провеждане на учения с използване на ядрени оръжия в неядрени държави