Русия настоява за въвеждане на пълна забрана за провеждане на военни учения с използване на ядрени оръжия в неядрени държави.

Това обяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от руски медии.

САЩ, Русия и Китай трябва да се откажат от ядрените оръжия, вярва Тръмп

САЩ, Русия и Китай трябва да се откажат от ядрените оръжия, вярва Тръмп

Искаме да се отървем от ядрените оръжия, длъжни сме

"Трябва да се въведе пълна забрана за провеждане на всякакви учения, свързани с усъвършенстване на уменията за използване на ядрени оръжия от войници от неядрени държави", призова Рябков.

Дипломатът добави, че Вашингтон не е отговорил на предложението на Москва за публикуване на съвместна декларация с обещание за избягване на ядрена война.

Рябков подчерта, че предоставянето на ядрени оръжия от страна на САЩ на неядрени държави е в нарушение на Договора за неразпространение на ядрените оръжия.

Китай мачка САЩ при свръхзвуковите ракети

Китай мачка САЩ при свръхзвуковите ракети

И това предизвиква притеснения в САЩ

"Това...създава допълнителни пречки пред ядреното разоръжаване. Този проблем има само едно решение - връщане на всички американски ядрени оръжия в САЩ, забрана за използването им в чужбина и унищожаване на инфраструктурата, която позволява бързо използване на тези оръжия", призова дипломатът.

Политиката на НАТО за ядрено възпиране частично разчита на американски ядрени оръжия в Европа.

Рябков разкри, че САЩ са изпратили оправданието си за разгръщането на противоракетен комплекс с подвижно наземно базиране за прихващане на ракети със среден обсег на действие над атмосферата (Terminal High-Altitude Area Defence - THAAD) в Румъния. Проучва се от Москва.

Той каза още, че Русия ще анализира всички американски идеи за ново ядрено споразумение, ако и когато получи конкретни предложения от Вашингтон. По думите му Москва е склонна да договори нов ядрен договор със САЩ и Китай.

По-рано американски медии съобщиха, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от администрацията да изготви голям ядрен договор с Русия и Китай.

Русия "би искала да убеди" САЩ да приемат съвместна декларация, която осъжда всяко използване на ядрени оръжия, отбеляза той.

Рябков коментира и КНДР. Той заяви, че Москва ще информира Вашингтон за резултатите от срещата на Владимир Путин с Ким Чен-ун, след като руската делегация се върне от Китай.

Русия и Китай подготвят съвместни ПРО учения в Русия

Русия и Китай подготвят съвместни ПРО учения в Русия

За поддържане на международния стратегически баланс и реакция на балистични и крилати ракети