Китай и Русия подготвят командни и щабни учения за противоракетната отбрана през 2019г. в Руската федерация. Старши представителят на Министерството на отбраната на Китай, Рен Гуоянг коментира, че следващият кръг от консултации относно тяхната подготовка е проведен през април в Пекин, съобщава ТАСС.

"Според консенсуса, постигнат от Китай и Русия, тази година в Руската федерация ще се проведат третите компютърни командни и щабни учения за противоракетна отбрана", обяснява той.

"От 15 до 19 април двете страни проведоха първия кръг от съответните консултации, по време на които обсъдиха времето на ученията, тяхната програма, както и обучението и прехвърлянето на персонал", допълва Гуоянг.

Москва: САЩ развиват ПРО за внезапен ядрен удар по Русия

Москва: САЩ развиват ПРО за внезапен ядрен удар по Русия

Държавите, с елементи от американската ПРО, първи ще бъдат ударени

Според него, провеждането на подобни руско-китайски учения е осъществяването на високо ниво на практическо сътрудничество между въоръжените сили на двете страни и допринася за задълбочаване на стратегическото взаимно доверие, както и за защита на интересите на Китай и Русия в областта на сигурността и поддържане на международния стратегически баланс.

Първите руско-китайски компютърни командно-щабни учения по противоракетна отбрана "Авиационна сигурност" са проведени през май 2016г.

Второто подобно учение е проведено през декември 2017г. в Пекин.

Страните разработват съвместно планиране на бойни действия при организирането на ПРО и ПВО, управление на въоръжения, огнева поддръжка и реакция на случайни и провокативни удари с балистични и крилати ракети на територията на Русия и Китай.

Двата самолетоносача на САЩ са в Средиземно море заради застъпен график

Двата самолетоносача на САЩ са в Средиземно море заради застъпен график

Това позволява мащабни военни учения за стратегически и тактически възможности