САЩ развиват глобална система за противоракетна отбрана (ПРО) с възможности за нанасяне на внезапен ядрен удар по Русия.

Това предупреди първият заместник на началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската Федерация генерал-лейтенант Виктор Познихир, цитиран от "Интерфакс" и РИА "Новости".

Разузнавателен самолет на САЩ "слухти" по границите на Русия в Черно море

Разузнавателен самолет на САЩ "слухти" по границите на Русия в Черно море

Излетял от военновъздушната база Суда Бей на гръцкия остров Крит

"Разполагането на противоракетни средства в близост до границите ни създава мощен ударен потенциал на САЩ за възможно нанасяне на внезапен ядрен удар по Руската Федерация", алармира Познихир.

По думите на генерала при тези условия руската страна е принудена да предприеме ответни мерки. По-специално става въпрос за снабдяване на стратегическите настъпателни сили с обещаващи ракетни комплекси като "Ярс", "Авангард" и "Сармат".

Според генерала с тази система САЩ се опитват да неутрализират стратегическия ядрен потенциал на Русия и Китай. Той е убеден, че Вашингтон се стреми към стратегическо превъзходство чрез унищожаване на ядрения арсенал на противника.

В Русия пуснаха на вода подводницата-носител на "Посейдон"

В Русия пуснаха на вода подводницата-носител на "Посейдон"

Заради особената секретност на проекта е забранено заснемането на подводницата

Познихир отбеляза, че разгръщането на глобална система за противоракетна отбрана не само унищожава стратегическата стабилност, но и дестабилизира обстановката в различни региони на света.

Генералът съобщи, че военното министерство на Русия е обезпокоено от стремежа на САЩ да възродят програмата "Звездни войни" със създаването на космически ешалон на системата за противоракетна отбрана, който ще може да сваля междуконтинентални балистични ракети в началния етап на полета.

Познихир смята, че Вашингтон може да използва космически средства от ПРО за нанасяне на удари по обекти на Русия, Китай и други държави по света.

САЩ заплашват Русия със самолетоносачи в Средиземно море

САЩ заплашват Русия със самолетоносачи в Средиземно море

САЩ настояват Русия да преустанови дестабилизиращите си действия по целия свят

Виктор Познихир предупреди, че държавите, които разполагат на териториите си елементи от американската система за противоракетна отбрана, първи ще бъдат ударени. Също така могат да пострадат и държави, които не участват в плановете на Пентагона.

По-рано военният министър на Русия Сергей Шойгу заяви, че САЩ са документирали антируското направление на противоракетната си отбрана.

На 19 април вестник "Комерсант" писа, позовавайки се на източници, че Русия е излязла с предложение към САЩ за сключване на споразумение за недопускане на ядрена война. Изданието отбелязва, че инициативата е останала без отговор.

НАТО разполага временно ПВО THAAD в Румъния

НАТО разполага временно ПВО THAAD в Румъния

Актуализира системите Aegis Ashore и отбраняват Алинса от потенциални заплахи