Русия е предлагала на САЩ да сключат споразумение за предотвратяване на ядрена война, но не е получила никакъв отговор, съобщава руският в. "Комерсант", позовавайки се на свои източници.

Според изданието Москва е предала проектодокумента на Вашингтон през октомври 2018 г. В изявлението се отбелязва, че не може да има победители в такава война, затова "тя никога не трябва да се разгори".

Ето защо руската страна е предложила да се предприемат всички необходими мерки за предотвратяване както на умишлено, така и на случайно използване на ядрени оръжия. Москва очаква отговор вече в продължение на шест месеца.

Говорителят на посолството на САЩ в Русия е заявил за "Комерсант", че Вашингтон "остава ангажиран с ефективния контрол над въоръженията".

И Русия излиза от Договора за ракетите

И Русия излиза от Договора за ракетите

Путин замразява разговорите, "огледална реакция" на действията на САЩ

В началото на февруари САЩ обявиха, че Русия нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (той не позволява на страните да разполагат с балистични и крилати ракети с обхват от 500 до 5 500 километра) и съобщиха за началото на процедурата за оттегляне от споразумението.

Владимир Путин каза, че Москва ще отговори огледално и ще преустанови участието си в договора. Той също така отбеляза, че всички предложения на Русия по разоръжаването "остават на масата и вратите са отворени", и че Москва няма да бъде въвлечена в скъпоструваща надпревара във въоръжаването.

САЩ потвърдиха, изтеглят се от договора с Русия за ракетите на 2 февруари

САЩ потвърдиха, изтеглят се от договора с Русия за ракетите на 2 февруари

Съюзниците на САЩ от НАТО напълно подкрепяли решението им