Двете ударни групи със самолетоносачи на американския флот, водени от самолетоносачите "Ейбрахам Линкълн" и "Джон С. Стенис", се озовават едновременно в Средиземно море поради съвпадение и застъпване на графиците за преразпределение, обяснява официалният представител на 6-ти американски флот Амелия Умаям пред ТАСС.

"Разгръщането на ударните групи на самолетоносачите Ейбрахам Линкълн и Джон С. Стенис, тъй като и двете са в процес на преразпределение, ни дадоха допълнителна гъвкавост и възможност да използваме преминаването им през Средиземно море за провеждане на мащабни военни учения, които имат за цел да засилят възпирането и да осигурят гаранции за сигурност на нашите съюзници, като същевременно защитаваме националните си интереси", коментира тя.

Москва: САЩ развиват ПРО за внезапен ядрен удар по Русия

Москва: САЩ развиват ПРО за внезапен ядрен удар по Русия

Държавите, с елементи от американската ПРО, първи ще бъдат ударени

Представителят на 6-ти флот допълва, че една от групите пътува към пристанище на Източното крайбрежие на САЩ, а втората, към Западния бряг. "Двата самолетоносача са в процес на преразпределение: Стенис отива в Норфолк, а Линкълн се насочва към Сан Диего. Групата на самолетоносача Линкълн бе разположена този месец, а Стенис - миналата есен", допълва тя.

"Силите за разгръщане позволяват колективна отбрана и предоставят на САЩ и НАТО стратегическите и тактически възможности, необходими за възпиране на потенциален противник, като същевременно осигуряват гаранции за сигурността на нашите съюзници и партньори", отбелязва още Умаям.

Тя не коментира престоя на корабите в Средиземно море. "В съответствие с дългогодишна политика и за да се гарантира безопасността на операциите, няма да обсъждам бъдещи действия на подразделения на американския флот", коментира представителят на 6-ти американски флот.

САЩ заплашват Русия със самолетоносачи в Средиземно море

САЩ заплашват Русия със самолетоносачи в Средиземно море

САЩ настояват Русия да преустанови дестабилизиращите си действия по целия свят

По-рано американският посланик в Русия Джон Хънтсмен, който наблюдава ученията в Средиземно море коментира, че "всеки самолетоносач, опериращ в Средиземно море, е 100 хиляди тона международна дипломация".

Според него, дипломатическите контакти и диалог, заедно със силната защита, която тези кораби осигуряват, "показват на Русия, че ако се стреми да подобри отношенията си със САЩ, тогава тя трябва да спре дестабилизиращите си дейности по света".

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков коментира, че изявленията на американския дипломат предизвикват съжаление.

Според американския флот общо над 130 самолета, 10 кораба и 9 хиляди моряци и морски пехотинци са участвали в ученията, докато в същото време две ударни групи на американски военноморски флот са били в Средиземно море за първи път от 2016 година.

САЩ възродиха Втори флот за сдържане на Русия в Северния Атлантик

САЩ възродиха Втори флот за сдържане на Русия в Северния Атлантик

Втори флот е създаден през 1950 г. и бе закрит през 2011 г.