В САЩ възродиха Втория флот на Военноморските си сили, чиято задача е да сдържа Русия в Северния Атлантик, съобщи РИА Новости.

"Длъжни сме да съхраним нашето преимущество и да доминираме на море", заяви командващият Военноморските операции на ВМС на САЩ адмирал Джон Ричардсън по време на тържествената церемоня в Норфолк (Вирджиния). Той отбеляза, че формирането на втори флот се налага в условията на "възраждаща се Русия" на мястото на СССР.

Малко преди церемонията в социалните мрежи адмирал Ричардсън прикани екипът да се включи в събитието. "Не всеки ден не създаваме флот. Този основен елемент на сила ще засили способността ни да маневрираме и да се борим в Атлантическия океан и ще помогнем на нашия флот да запази морското превъзходство на Америка", заяви адмирал Ричардсън.

Втори флот е създаден през 1950 г. Той е играл важна роля в противопоставянето на Москва в годините на Студената война. През 2011 г. президентът Барак Обама го разформира.

През месец май командването на Военноморските сили на САЩ заяви, че възражда втория флот. Основната му зона на действие е Източното крайбрежие на САЩ и Северния Атлантик. Главната задача е противопоставяне на "териториалните претенции на Москва" към съюзниците на Вашингтон.