Вождът на комунистическа Северна Корея Ким Чен-ун определи разговорите си с руския президент Владимир Путин като "много смислена размяна на мнения", като му благодари, че е отделил време да лети до Владивосток, за да се срещне с него.

"Благодаря ви за страхотното време и се надявам, че преговорите ни ще продължат по същия начин, по полезен и конструктивен начин", заяви Ким, като добави, че се надява, че "срещата ще укрепи традиционните приятелски отношения" между Русия и Северна Корея.

Севернокорейският вожд се възползва от възможността да поздрави Путин за това, че му е било "поверено да води Русия напред" още веднъж през 2018 г., като нарече Русия "приятелска велика съседка". 

Двамата държавни глави проведоха историческата си първа среща днес в руския град Владививосток в Далечния изток, където обсъдиха ситуацията на Корейския полуостров и двустранните отношения, като Путин приветства срещата и нарече разговорите "важни", като каза, че двамата държавни ръководители са обсъдили различни въпроси.

Ким Чен-ун пристигна в  Русия за среща с Путин

Ким Чен-ун пристигна в Русия за среща с Путин

Обсъждат "ядрения проблем" на Корейския полуостров

"Туко-що имахме доста задълбочен разговор на четири очи", посочи Путин и допълни: "Успяхме да разговаряме за историята на нашите междудържавни отношения, както и за настоящето и за перспективите за развитие на двустранните отношения."

По-рано днес Путин приветства опитите на Ким да нормализира отношенията със САЩ и да започне диалог с Южна Корея, като изтъкна, че иска да подкрепи "положителните" усилия на Корейския полуостров, докато вождът на КНДР изрази надежда, че срещата с Путин ще помогне за подобряване на двустранните отношения и ще им даде възможност да обменят мнения относно положението в региона.

Историческата първа среща между Путин и Ким приключи малко преди 11 часа българско време, като тя е продължила около три часа и половина.

Кремъл разкри подробности за срещата Путин-Ким във Владивосток на 25 април

Кремъл разкри подробности за срещата Путин-Ким във Владивосток на 25 април

Ушаков поясни, че това ще е първата среща между Путин и Ким Чен-ун

Срещата всъщност се проведе на остров Руски, който се намира съвсем близо до Владивосток, като тя започна със закъснение, защото полетът на Путин се забави. Ким пристигна за срещата с влак вчера, като Владивосток се намира на по-малко от 130 км от границата със Северна Корея.  

Уточнява се, че срещата на държавните глави на четири очи е продължила около два часа, след което преговорите са продължили в разширен формат. 

От Министерството на външните работи на Китай изразиха надежда, че срещата ще допринесе за урегулиране на ситуацията на Корейския полуостров. След срещата с Ким Путин се отправя към Китай за среща с китайското държавно ръководство. 

Историческата среща между Путин и Ким се състоя по-малко от два месеца след втората среща на Ким с американския президент Доналд Тръмп във виетнамската столица Ханой, която се разпадна, без да се постигне пробив за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров. САЩ отхвърлиха искането на Северна Корея за частично облекчаване на санкциите в замяна на действия по премахването на ядрените и ракетните програми. Вашингтон настоява за пълно разоръжаване, преди да бъдат отменени които и да е от санкциите. 

Срещата във Владовосток се възприема масово като възможност за Северна Корея да покажее, че има влиятелни съюзници след провала на преговорите със САЩ. КНДР обвини държавния секретар на САЩ Майк Помпео за неуспеха на срещата в Ханой.

По-рано този месец Северна Корея настоя Помпео да бъде отстранен от ядрените преговори, обвинявайки го в "говорене на глупости" и искайки някой "по-внимателен" да го замести. 

Срещата също така беше възможност за Пхенян да покаже, че нейното икономическо бъдеще не зависи само от САЩ. 

Анализатори смятат, че срещата е била шанс за Русия да покаже, че е важен играч на Корейския полуостров. Путин от доста време имаше желание да се срещне със севернокорейския държавен глава. Все пак на фона на двете срещи между Ким и Тръмп, Кремъл беше изтикан извън светлината на прожекторите.  

Русия, подобно на САЩ и Китай, се чувства неудобно от това, че Северна Корея е ядрена държава. 

По време на Студената война СССР поддържаше тесни военни и търговски отношения с комунистическия си съюзник Северна Корея по идеологически и стратегически причини. 

След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. търговските връзки на Пхенян с посткомунистическа Русия се сринаха, а Северна Корея се насочи към Китай като неин основен съюзник.