Северна Корея настоява държавният секретар на САЩ Майк Помпео да бъде изваден от навлезлите в задънена улица ядрени преговори между Пхенян и Вашингтон, информира АП.

Тоталитарната държава обвинява Помпео във възпрепятстване на разговорите.

КНДР разполага със 104 ядрени обекта

КНДР разполага със 104 ядрени обекта

Най-малко 40 обекта трябва да бъдат затворени като критерий за постигане на ядрено разоръжаване

Опасявам се, че ако Помпео участва на преговорите още веднъж, разговорите ще се провалят, обяви генералният директор на Департамента за американски работи към външното министерство на КНДР, цитиран от KCNA.

Представителят поясни, че в случай на възможно възобновяване на диалога със САЩ, той желае Помпео да не участва на преговорите, а друг човек, който е по-внимателен и подготвен в комуникацията с Пхенян.

Няколко часа по-рано Пхенян обяви, че е изпитал ново тактическо оръжие с "мощна бойна глава" - първото изпитание от блокираните ядрени преговори с Вашингтон.

КНДР възстановява полигон за далекобойни ракети

КНДР възстановява полигон за далекобойни ракети

Пхенян започна работа по възстановяването на ракетна площадка

Междувременно медии съобщават, че руският лидер Владимир Путин и Ким Чен-ун могат да проведат среща най-рано следващата седмица.

"Тече активна подготовка за потенциална среща", коментира Юрий Ушаков, съветник на президента на Русия.

Руски, южнокорейски и японски медии информират, че Ким и Путин могат да се срещнат в руския Далечен изток. Вестник "Известия" пише, позовавайки се на дипломатически източници, че срещата ще се проведе във Владивосток преди руският лидер да отпътува за Китай за среща на върха на 26-27 април.

Източник обаче предупреди, че плановете могат да претърпят промяна, тъй като Ким е "импулсивен човек".

Японска медия съобщава, позовавайки се на руски дипломатически източник, че на "99%" Путин и Ким ще се срещнат в сряда във Владивосток.

Държавният департамент на САЩ извести, че е изпратил специалния си представител за КНДР в Москва, за да проведе разговори с руски представители за ядреното разоръжаване на Северна Корея.