Северна Корея почти е завършила възстановяването на ключов полигон за изпитание на далекобойни ракети в базата "Тончхан-ри" на западното крайбрежие, обяви разузнаването на Южна Корея, цитирано от "Йонхап".

Пхенян започна работа по възстановяването на ракетната площадка през февруари, преди САЩ и КНДР да проведат среща на върха по-късно същия месец в Ханой, обявиха депутати, които цитират Националната разузнавателна служба, която е разкрила информацията по време на заседание на парламентарната комисия по разузнаване.

САЩ: Нямаме общо с атаката срещу посолството на Северна Корея

САЩ: Нямаме общо с атаката срещу посолството на Северна Корея

Престъпната група от 10 души е успяла да избяга по светло на 22 февруари

КНДР започна възстановителна работа преди срещата в Ханой. Не можем да потвърдим какво означава това, поясни разузнаването.

Тоталитарната държава започна да демонтира обекта през юли 2018 г., след като лидерът на КНДР Ким Чен-ун се съгласи да затвори базата по време на първата си среща с президента на САЩ Доналд Тръмп в Сингапур през миналия юни.

Действията на КНДР увеличават спекулациите, че вероятно Пхенян ще възобнови изпитанията на ракети или изстрелването на ракети със спътници, за да покаже недоволството си от влезлите в задънена улица ядрени преговори със САЩ.

Северна Корея отзова посланиците си в Китай и ООН

Северна Корея отзова посланиците си в Китай и ООН

Потенциална промяна в политиката на Пхенян

През миналия месец на срещата в Ханой Тръмп и Ким не успяха да разрешат различията по въпроса за ядреното разоръжаване на КНДР и отмяната на санкциите на Запада.

Южнокорейското разузнаване добави, че Северна Корея изглежда продължава да поддържа обекта за обогатяване на уран към ядрения комплекс "Йонбьон" северно от Пхенян. Разузнаването пояснява, че "нормалните операции" продължават. Подчертава се, че КНДР спря операцията в 5-мегаватовия ядрен реактор в комплекса в края на миналата година.

Болтън "скочи" на Китай заради Северна Корея

Болтън "скочи" на Китай заради Северна Корея

За пореден път САЩ настояват страната да окаже по-голям натиск върху Пхенян

Междувременно разузнаването на Южна Корея съобщи, че няма масова смърт от глад в КНДР, въпреки че през тази година ситуацията с недостига на храна се влошава.