Остро коментира Джон Болтън, съветникът на американския президент Доналд Тръмп, политиката на Китай. Той направи изявлението в интервю за радио AM 970 в Ню Йорк. 

За пореден път САЩ настояват страната да окаже по-голям натиск върху Северна Корея за ядрената ѝ програма на фона на съобщенията, че Пхенян продължава тази активност, въпреки поетите обещания. 

Китайците многократно са заявявали, че не искат Северна Корея да има ядрени оръжия, защото смятат, че дестабилизира Североизточна Азия. На теория Китай има същата позиция като нас, заяви Болтън, като изрази съмнения, че това е действителната позиция на Пекин. 

Самата ядрена активност на Китай кара САЩ да търсят подсигуряване чрез укрепването на противоракетната си система за отбрана. 

Отношенията между двете държави се обтегнаха в последно време, след като по искане на САЩ в Канада беше задържан главният финансов директор на Huawei по обвинение за нарушаване на санкциите срещу Иран. 

Няма признаци Северна Корея да се готви за изстрелване на ракети

Няма признаци Северна Корея да се готви за изстрелване на ракети

Нецелесъобразно е разузнавателните органи да коментират всяко медийно съобщение

Твърде рано е да се каже дали скорошната активност в някои от ракетните съоръжения на Северна Корея е подготовка за изстрелване на ракети, коментира вчера министърът на отбраната на Южна Корея на парламентарно изслушване, съобщава "Ройтерс".

По-рано този месец няколко американски мозъчни тръста и южнокорейски служители съобщиха, че сателитните изображения показват възможна подготовка за изстрелване от ракетната площадка Сохе в Тончан-ри, Северна Корея, която е използвана в миналото за изстрелване на сателити, но не и за междуконтинентални ракети, способни да носят ядрена бойна глава.

Информацията за дейности в Сохе се появи малко преди Доналд Тръмп да се срещне с Ким в Ханой в края на миналия месец. Срещата на върха се провали поради различията в исканията на САЩ и Северна Корея.