Китайските медии осъдиха уволнението на посланика на Канада в Пекин, който бе освободен, след като предложи, че би било "чудесно", ако Отава освободи задържания изпълнителен директор на Huawei, използвайки остри народени изрази срещу Канада, съобщава "Джапан Таймс".

Напрежението между Китай и Канада възникна след ареста на финансовия директор на китайския телекомуникационен гигант Huawei Мън Ванчжоу на 1 декември 2018 г. Китай отговори с арест на няколко канадци.

Освободеният посланик Джон Маккалъм отправи поредица от забележки по случая с Ванчжоу. Оставката, поискана от премиера Джъстин Трюдо, "разкрива политическа намеса", заявява "Глобал Таймс".

С безпрецедентно решение Канада уволни посланика си в Китай

С безпрецедентно решение Канада уволни посланика си в Китай

Джон Маккалъм е изложил либералното правителство на Трюдо

Сега Отава е "чувствителна като изплашено птиченце. Истината е, че те са наясно с геополитиката в случая още от самото начало, но се страхуват да го посочат. Както казва китайска народна поговорка - не можеш да живееш живота на блудница и да очакваш паметник за целомъдрието си", пише китайската медия.

"Канада е страна, достойна за уважение, но някои канадци ... са против моралната праведност, но се самозаблуждават и вярват, че могат да бъдат почитани като морален модел за подражание", допълват те.

Мън Ванчжоу е арестувана през декември по искане на Съединените щати, където е издирвана заради нарушения на иранските санкции. Американските власти планират официално да искат екстрадирането й до 30 януари.

ЕС, САЩ и Канада поискаха от Китай да освободи двамата канадци

ЕС, САЩ и Канада поискаха от Китай да освободи двамата канадци

Китай задържа двамата канадци, след като канадските власти арестуваха финансовия директор

Пекин реагира яростно на задържането и задържа двама канадски граждани "от съображения за национална сигурност", а друг е осъден на смърт за трафик на наркотици.

Маккалъм, бивш висш министър на кабинета, обясни пред медиите в Китай миналата седмица, че смята  искането за екстрадиция в САЩ за сериозна грешна.

В петък той коментира пред вестник "Ванкувър", че ще бъде "чудесно за Канада", ако САЩ свалят молбата си за екстрадиция, което и провокира Трюдо да поиска оставката на Маккалъм.

Не пътувайте до Канада, призова Пекин китайците

Не пътувайте до Канада, призова Пекин китайците

Съобщението е в отговор на подобен съвет на канадското правителство

Канада многократно подчертава, че случаят не е политически мотивиран и съдебната система е справедлива, но китайските медии определят ареста като част от нападението върху развитието на високотехнологичната индустрия в страната.

През изминалата година редица западни страни, близки до САЩ, възпрепятстват продуктите на Huawei в тяхната телекомуникационна инфраструктура, като се позовават на съображения за сигурност.

"Маккалъм просто заяви истината, когато забеляза, че Мен няма за какво да бъде екстрадирана, като той правилно каза, че това е политически мотивирано", съобщава "Чайна дейли".

Китай заплаши Канада с "последици", ако наложи забрана на Huawei

Китай заплаши Канада с "последици", ако наложи забрана на Huawei

Да участва в изграждането на 5G мрежа в страната