С безпрецедентно решение премиерът на Канада Джъсти Трюдо обяви, че е уволнил посланика си в Китай, който предизвика политически фурор с коментари относно случая със задържания шеф на "Хуавей" (Huawei), пише "Гардиън".

Напрежението между Китай и Канада възникна след ареста на финансовия директор на китайския телекомуникационен гигант "Хуавей" Мън Ванчжоу на 1 декември 2018 г. Китай отговори с арест на няколко канадци.

Китай заплаши Канада с "последици", ако наложи забрана на Huawei

Китай заплаши Канада с "последици", ако наложи забрана на Huawei

Да участва в изграждането на 5G мрежа в страната

Джон Маккалъм е изложил либералното правителство на Трюдо с коментар, че Мън Ванчжоу може да излезе със силен аргумент срещу депортирането й в САЩ. Депутати от опозицията и бивши посланици обвиниха Джон Маккалъм в недопустима политическа намеса в делата, която може тежко да увреди отношенията между Канада и Китай.

Миналата нощ поисках и приех оставката на Маккалъм като посланик на Канада в Китай, се казва в съобщение на Джъсти Трюдо. Той не обяснява причината.

Няколко дни по-рано Трюдо заяви, че не планира да заменя Маккалъм, който се извини на същия ден след коментара си по-рано през седмицата.

Не пътувайте до Канада, призова Пекин китайците

Не пътувайте до Канада, призова Пекин китайците

Съобщението е в отговор на подобен съвет на канадското правителство

Вестник "Торонто стар" писа в петък, цитирайки посланика, че ако Вашингтон се откаже от молбата си, "това би било страхотно за Канада".

68-годишният Маккалъм, дългогодишен бивш министър в либерални кабинети, не е дипломат от кариерата.

Експерти коментират, че изказването на вече бившия посланик за възможно избягване на екстрадицията сигнализира, че твърдите мерки и тактики на Пекин работят.

ЕС, САЩ и Канада поискаха от Китай да освободи двамата канадци

ЕС, САЩ и Канада поискаха от Китай да освободи двамата канадци

Китай задържа двамата канадци, след като канадските власти арестуваха финансовия директор