Министерството на външните работи на Китай излезе с предупреждение към гражданите си. Ведомството съветва китайците да не пътуват до Канада на фона на продължаващия между двете държави дипломатически спор, съобщават световни агенции.

Пекин предупреждава китайските граждани "напълно да оценят рисковете", ако решат да посетят северноамериканската държава.

Съобщението е в отговор на подобен съвет на канадското правителство, което предупреди гражданите си да бъдат наясно с "рисковете от произволно прилагане на местните закони", когато пътуват до Китай.

Отава отправи предупреждението, след като канадски гражданин беше осъден на смърт за наркотрафик.

Напрежението между Китай и Канада възникна след ареста на финансовия директор на китайския телекомуникационен гигант "Хуавей" Мън Ванчжоу на 1 декември 2018 г. Оттогава Китай е арестувал 13 канадци.

На 10 декември Китай арестува двама канадци - бившият дипломат Майкъл Ковриг, работещ за мозъчния тръст Международна кризисна група, и Майкъл Спейвър, консултант за КНДР. Според китайските власти има подозрения, че са "заплаха за националната сигурност" - често използвана фраза от Пекин, когато става въпрос за шпионаж. Но арестите се разглеждат като отмъщение след задържането на Мън Ванчжоу.

Междувременно "Ройтерс" съобщава, позовавайки се на "Блумбърг", че Китай е поискал от някои държавни компании да избягват пътувания по работа до САЩ и съюзниците им. Административна комисия за надзор на държавните активи е посъветвала някои компании през последните седмици да предприемат допълнителни мерки за сигурност, ако пътуват до Великобритания, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия.