Външното министерство на Китай обяви, че втори канадски гражданин е арестуван в страната, като и двамата са заподозрени в извършване на действия, които застрашават националната сигурност на страната, като казусите на двамата се разследват, съобщават световните осведомителни агенции. 

Говорителят на китайското външно ведомство увери, че законните права и интереси на двамата канадци са защитени. 

По-рано външният министър на Канада Кристия Фрийланд обяви, че още един канадски гражданин е изчезнал в Китай.

"Знаем за канадски гражданин, който се свърза с нас, защото е бил разпитван от китайските власти. Не успяхме да установим контакт с него, след като той ни уведоми за това. Работим много усилено да установим местонахождението му, като ние също така повдигнахме този казус пред китайските власти", посочи Фрийланд.

Китай задържа бивш канадски дипломат

Китай задържа бивш канадски дипломат

Задържането на Майкъл Ковриг идва

Изчезналият мъж е Майкъл Спейвър. Според местни медии той управлява организация за културен обмен, която помага на хора да пътуват до Северна Корея. Спейвър дори се бил срещал със севернокорейския вожд Ким Чен-ун. "Ройтерс" уточнява, че Спейвър е разследван в Китай по подозрение в увреждане на националната сигурност на Китай

Канада се обяви срещу политизирането на случая с Huawei

Канада се обяви срещу политизирането на случая с Huawei

Поиска да се спазва законът

Китайските власти по-рано задържаха бившия заместник-консул на канадското посолство в Пекин Майкъл Ковриг, което стана няколко дни след като главният финансов директор на китайския телекомуникационен гигант Huawei Мън Ванчжоу беше арестувана във Ванкувър.